Het Amerikaanse Allen-instituut voor hersenonderzoek heeft deze week een, wat genoemd wordt, vrij toegankelijke databank van levende menselijke hersencellen ‘geopend’. Die gevensverzameling bevat de elektrische eigenschappen van 300 hersenschorscellen, die afkomstig zijn van 36 patiënten. Ook bevat de databank 3d-reconstructies van 100 hersencellen plus de gegevens van genexpressie van 16 000 neuronen die afkomstig zijn van drie andere patiënten.
De hersencellen zijn gezond en afkomstig van patiënten die een herseningreep moesten ondergaan. Het gaat daarbij, zoals gezegd, om de hersenschors, de buitenste laag van de hersens, waar onder meer het geheugen en het voorstellingsvermogen ‘resideren’. Normaal worden die cellen als overtollig weggegooid, maar nu moeten ze dienen om een beter beeld van dat waanzinnige orgaan te krijgen. Veel onderzoek aan hersencellen gebeurt met dood en niet met levend materiaal en dan gaat het nog vaak om diercellen. De levende mensenhersencellen in de ‘databank’ moeten die situatie verbeteren.
$ 100 miln
Het Allen-instituut voor hersenonderzoek heeft van het Amerikaanse nationale gezondheidsinstituut NIH een kleine $ 100 miljoen (€ 90 mln) toegewezen gekregen om een atlas van de hersens te maken. Dat project, dat minimaal een looptijd krijgt van 15 jaar, vindt plaats in het grote BRAIN-onderzoekprogramma dat door de Amerikaanse overheid is opgezet (ook in Europa loopt een groot hersenonderzoekprogramma).
Het moet een atlas van de muizenhersens worden. Daartoe zullen de onderzoekers de genexpressie van alle hersencellen moeten vaststellen, de vorm van en verbinding tussen hersencellen. Er zal een analyse gemaakt moeten worden van de moleculaire, anatomische en functionele eigenschappen van de cellen en ook zal het aantal van de diverse hersencellen moeten worden vastgesteld. Lijkt me een stevige klus.
Bron: Science