Een van de engste ‘wapens’ van kanker is de mogelijkheid zich door het organisme te verspreiden: de uitzaaiing. Het lijkt er op dat goudstaafjes die uitzaaiing kunnen voorkomen. Tenminste, bij muisjes werkte die methode: goudstaafjes breken de ‘benen’ van kankercellen.
Uitzaaiingen zijn vaak fataal. Kankercellen meten zich vaak ‘pootjes’ aan waarmee ze zich kunnen voortbewegen. De onderzoekers gebruikten minuscule goudstaafjes, die ze met een laser licht verwarmden, om de kankercellen hun ‘pootjes’ te breken. Daardoor werden de kankercellen in hun bewegingsvrijheid belemmerd. Dat zagen de onderzoekers gebeuren in celkweken, maar ook bij proefdieren.
“Als kanker op een plaats blijft waar je bij kan, dan is de kans minder groot dat je daar aan sterft. Uitzaaiing maakt kanker echt dodelijk”, zegt onderzoeker Mostafa El-Sayed van het technologisch instituut van de staat Georgia (VS). De goudstaafjes zouden ook kankercellen kunnen doden, maar dit onderzoek ging er om aan te tonen dat de uitzaaiing vrijwel werd stilgelegd. Gezonde cellen zouden geen last hebben van de staafjes.
Behandeling
Eerst worden de goudstaafjes ter plekke van de tumor ingebracht, waar ze de ‘pootjes’ van de kankercellen breken. De staafjes zijn voorzien van een kleine eiwitten (RGD-peptides) waardoor ze hechten aan het eiwit integrine. Dat voorkomt de vorming van de ‘pootjes’ (lammelipodia en filopodia genaamd). Dat alleen al vertraagd de mobiliteit van de kankercellen. Gezonde cellen zouden er geen last van hebben omdat die dergelijke ‘pootjes’ missen.
De tweede stap, verwarming met een milde infraroodlaser, brengt de bewegelijkheid van de kankercellen helemaal terug tot nul, stellen de onderzoekers. De met de kankercellen verbonden goudstaafjes warmen op, maar niet de cellen. Slecht voor de pootjes en de cellen, maar niet alle cellen gingen dood. Dat was echter ook niet de opzet: de onderzoekers wilden zien of de behandeling de uitzaaiing voorkwam. De laserbehandeling was niet schadelijk voor huid of ander weefsel, stellen de onderzoekers.
De onderzoekers zijn nu van plan huid-, nek-, borst- en huidkanker direct met hun methode te behandelen. De infraroodlaser dringt een paar cm in een weefsel door tot zo’n 5 cm. Dieper gelegen tumoren zouden door injecties kunnen worden voorzien van de met peptiden geladen goudstaafjes. El-Sayed: “Dan moet je naar binnen met een glasvezel of een endoscopische laser. De deeltjes verspreiden via het bloed is nog geen bruikbare methodiek.”
De gouddeeltjes zouden de patiënt ook niet schaden, zou uit eerder onderzoek van El-Sayeds groep zijn gebleken. “Het meeste komt in de lever en de milt terecht, maar dat schaadde de functies daarvan niet. Een jaar later waren de behandelde muizen nog gezond en wel.”
Bron: Science Daily