Ik denk dat stamcelvaccins niet het goede woord is, maar ik neem het toch maar over van het persbericht van de universiteit van Cincinnati (VS). Onderzoekers van die universiteit hebben ‘kankerstamcellen’ ingespoten bij proefdieren die zo waren ingesteld dat ze interleukine-15 aanmaakten en de receptor voor dat eiwit IL-15Ralpha. Dat vergrootte de aanmaak van T-cellen die ten strijde trokken tegen de kankercellen in de proefdieren.
“IL-15 is een krachtige aanjager van de rijping en activering van T-cellen en de dodercellen die tumorcellen herkennen en aanvallen”, zegt onderzoeker John Morris. “IL-15 werd eerst gebruikt in fase 1-klinische proeven om de doelmatigheid van de behandeling voor een aantal kankers zoals huid- en nierkanker te kunnen vaststellen, maar veroorzaakte bijwerkingen waardoor hoge doses niet mogelijk waren. In ons onderzoek hebben we aangetoond dat genen overbrengen van zowel IL-15 als de receptor in kankercellen de aanwezigheid van IL-15 in T-cellen vergrootte, die daardoor voorkwamen dat die kankercellen zich vermenigvuldigden, terwijl er bij de proefdieren weinig bijeffecten waren.”
De onderzoekers hadden het idee om de kankerstamcellen aan te pakken, de cellen waarvan gedacht wordt dat ze kanker zo moeilijk bestrijdbaar maken. Ze veranderden die kankerstamcellen zo dat ze interleukine-15 gingen aanmaken plus receptor IL-15Ralpha. Hun verwachting en hoop was dat daardoor de longkankergezwellen in hun proefdieren kleiner zouden worden. Ze gebruikten die genetisch veranderde kankerstamcellen als vaccin en zagen dat de tumorgroei vertaagde (niet stopte, dus).
Immuunreactie
Morris: “Die genetische veranderde kankerstamcellen lijken de immuunreactie te verbeteren. Deze uitkomst is ook een bewijs dat IL-15 nuttig kan zijn bij kankerbehandeling. We zetten de dierproeven voort in de hoop dat het tot fase !-proeven komt met mensen om te zien of de bijwerkingen inderdaad kleiner zijn geworden.”
Bron: EurekAlert