Herprogrammering tot pluripotente stamcellen zou veilig zijn

Pluripotente stamcellen zouden veilig zijn

Pluripotente stamcellen zouden veilig zijn

Sinds ruim tien jaar geleden Sjinja Yamanaka en Kazutoshi Takahashi een methode om uit rijpe cellen, zoals huidcellen, stamcellen te maken, heeft het stamcelonderzoek een hoge vlucht genomen. Regelmatige worden er allerlei prachtige resultaten gemeld van wat met deze geïnduceerde pluripotente stamcellen mogelijk is op medisch gebied. Deze veelbelovende cellen kunnen zich tot allerlei celtypen ontwikkelen, ook tot kankercellen, zo bleek. Nu zeggen onderzoekers van het menselijk-genoominstituut in de VS dat geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPS) niet meer mutaties veroorzaken dan cellen die worden verkregen door ‘subklonen’.

Subklonen is een techniek waarbij cellen apart worden gekweekt en waarmee vervolgens een ‘cellijn’ wordt opgezet. De techniek lijkt op die van het reprogrammeren van gespecificeerde cellen tot stamcellen, maar daarbij wordt geen gebruik gemaakt van trancriptiefactoren. Die zouden verantwoordelijk zijn voor de ongewenste mutaties.
Onderzoeker Pu Paul Liu en zijn medewerkers onderzochten twee stel gedoneerde cellen: een stel van een gezonde patiënt en een van iemand met een bloedziekte. Uitgaande van huidcellen maakten ze genetisch identieke kopieën van de cellen door zowel de iPS-route als de subkloon-route te bewandelen. Vervolgens lazen ze het cel-DNA uit. Ze stelden vast dat het aantal mutaties de geproduceerde cellen niet verschilden.
De meeste genetische afwijkingen die zijn geconstateerd in pluripotente stamcellen en cellen verkregen door subklonen zouden te maken hebben met zeldzame genetische varianten die al in de oorspronkelijke huidcellen aanwezig zouden zijn geweest. Het onderzoek van Liu en de zijnen zou hebben aangetoond dat de mutaties niet zijn ontstaan door de herprogrammering van de huidcellen. Geïnduceerde pluripotente stamcellen zouden volgens de onderzoekers dus veilig te gebruiken zijn, ook voor therapeutische toepassingen.

“Op basis van dit resultaat gaan we een onderzoek beginnen met iPS-en om meer aan de weet te komen over de ontwikkeling van ziektes”, zegt medeonderzoekster Erika Mijin Kwon. “We hopen een geneeswijze voor leukemie te ontwikkelen door gebruik te maken van de eigen pluripotente stamcellen van de patiënt.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.