Kanker te bestrijden door ‘knijpen’ van cellen (?)

TNFα-signaal bij kankercellen

De vorm van de cel blijkt belangrijk bij kanker

De vorm en grootte van de kankercellen zegt iets over hun overlevingskans[/caption]Gister maakte ik een berichtje over kanker en de celvorm en vandaag verschijnt er een bericht dat borstkanker zou zijn te bestrijden door de kankercellen te vervormen. Tot die conclusie zijn onderzoekers van het Engelse kankerinstituut in Londen gekomen. Ze zagen dat de vorm van de cel een belangrijke factor is bij een reactie op ontstekingveroorzakende moleculen, die zowel kanker kunnen remmen als bevorderen.

Met behulp van geautomatiseerde microscopie en algoritmes die ook gebruikt worden voor gezichtsherkenning, maten de onderzoekers de vorm van honderdduizenden kankercellen. Ze waren op zoek naar een relatie tussen de celvorm en de activiteit van een ‘kankereiwit’, bekend onder de naam NF-kappaB, dat wordt aangemaakt als reactie op een ontsteking en ‘overlevingssignalen’ verstuurd in kankercellen. Ze kwamen tot 77 vormen en eigenschappen, zoals de celdichtheid, in meer dan 307 000 cellen. De onderzoekers ontdekten dat ze de cellen in twee groepen konden onderbrengen, afhankelijk van de hoeveelheid NF-kappaB in de kern. ‘Mesenchymatische‘ kankercellen, groter en ruwer met scherpe uitsteeksels, hadden een hogere NF-kappaB-spiegel in de kern dan gladdere en rondere epitheelachtige cellen. De onderzoekers leerden ook dat het ontstekingseiwit dat wordt aangeduid met TNFalpha zorgde voor een sterk NF-kappaB-overlevingssignaal in de ‘mesenchymatische’ cellen en slechts zwakke signalen in de epitheelachtige cellen. De onderzoekers konden aantonen dat de vorm van de cel invloed had op het ‘verkeer’ van NF-kappaB in en uit de cel als respons op het TNFalpha-signaal. “We hebben laten zien dat de vorm van de cellen belangrijk is voor de reactie van die cel op ontstekingen. Sommige vormen reageren heftiger op het afweersysteem door het activeren van overlevingssignalen”, zegt onderzoeker Chris Bakal van het Londense kankerinstituut. “Het veranderen van de vorm met behulp van scheikundige, mechanische of genetische middelen zou een methode kunnen zijn het eigen afweersysteem te helpen in het gevecht tegen kanker.”
Steeds vaker kijken onderzoekers naar methoden die het eigen afweersysteem moeten (kunnen) stimuleren. De Londense studie geeft ook aanleiding de rol van ontstekingen in verband met kanker nader te onderzoeken. Leuk voor onderzoekers natuurlijk, maar ik kan niet wachten op de methode die wetenschappers (kunnen) ontwikkelen om de vorm van cellen te veranderen. Wordt vervolgd.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.