Stamcellen blijken geen eenheidsworst

James Collins van het Wyss-instituut

James Collins van het Wyss-instituut


Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat er ingewikkelde verschillen zijn tussen pluripotente stamcellen (stamcellen ontwikkeld uit volwassen cellen, die zich in een veelheid van cellen kunnen veranderen). De onderzoekers van, onder meer, de Harvard-universiteit en het MIT in Cambridge (VS) hebben ook methoden ontwikkeld de richting van de ontwikkeling van de stamcellen te sturen, zo luidt het verhaal. Het onderzoek werd uitgevoerd op muiselijke stamcellen.

“Er is veel variëteit in stamcelkolonies tussen de cellen. Dat is een complicerende factor in het gebruik van stamcellen voor therapeutische doeleinden”, zegt James Collins van het Wyss-instituut van Harvard en ook werkzaam bij het MIT. “Nu hebben we ontdekt dat die variatie nuttig kan zijn bji het sturen van de ontwikkeling van stamcellen.” De onderzoekers ontdekten dat kleine variaties in de toestand van de pluripotentie van de stamcel, van belang kunnen zijn volgens welk pad de stamcel zich ontwikkelt. De onderzoekers maakten een soort moleculair profiel van de verschillende toestanden van de stamcellen. Daardoor zouden onderzoekers beter in staat zijn de ontwikkeling van de stamcellen in een door hen gewenste richting te sturen. Het onderzoek  was mogelijk door de ontwikkeling van technieken die het mogelijk maakt afzonderlijke cellen te bestuderen.

De cellen werden ‘geplaagd’ met chemicaliën, veranderde kweekomstandigheden en het knippen van genen. Vervolgens werd de  elke cel bekeken op zijn pluripotentie. Het bleek dat de cellen een beetje anders reageerden op de ‘plagerijen’, hetgeen duidt op een ingewikkelde ‘beslisboom’ bij de cellen. “Zo’n analyse maakt het mogelijk cellen te klassificeren en de regelsystemen te identificeren die de cellen een richting op sturen”, zegt medeonderzoeker Roshan Kumar van het Wyss-instituut. “We wilden begrijpen welke verschillen er tussen stamcellen zijn en hoe de regulatoren in de cel de ontwikkeling ervan beïnvloeden.”
Volgens de onderzoekers is er een soort ‘code’ die verantwoordelijk is voor het dynamische gedrag van de regelsystemen in de cel. Als je die ‘code’ in handen hebt, dan kun je heel precies de ontwikkeling van een stamcel sturen naar een bepaald celtype.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.