Afweercellen stimuleren haargroei

Haarfollikels en macrofagen

Huid met haarzakjes (blauw) omringd door macrofagen (rood) (afb: Donatello Castellana/CNIO)

Het lijkt er op dat haargroei en het afweersysteem iets met elkaar hebben uit te staan, zo ontdekten Spaanse onderzoekers. Bepaalde afweercellen, de zogeheten macrofagen, remedie tegen kaalheid?

Kaalheid is natuurlijk een erg relatief begrip. Het overgrote deel van de mensheid is voornamelijk kaal, in de zin van onbehaard. Er zijn vrouwen die er alles aan doen om dat zo te houden, terwijl daarentegen vooral mannen treuren om het verlies van haargroei op het hoofd. Het blijkt uit het Spaanse onderzoek dat macrofagen, de afweercellen die ziekteverwekkers onschadelijk maken, iets uit te staan hebben met haargroei. Vier jaar geleden ontdekten dezelfde onderzoekers, kennelijk geobsedeerd door haar, dat haargroei bij muizen gestimuleerd wordt door ontstekingsremmers. Vandaar hun gedachte dat er een lijntje moest zijn tussen ons afweersysteem en haargroei.
Haarcellen vernieuwen zich voortdurend. Dat komt door de aanwezigheid van stamcellen. De macrofagen zouden er voor zorgen dat de stamcellen in ruste zich ontwikkelen tot haarcellen. Voor de activering van de stamcellen, daalt het aantal macrofagen in de huid door afsterving. Hierbij worden bepaalde genen actief, waaronder genen die coderen voor bepaalde signaalstoffen (Wnt-eiwitten).
Om er achter te komen of die eiwitten iets te maken hebben met haargroei, behandelden de onderzoekers macrofagen met een Wnt-remmer, die in vetbolletjes werd ingekapseld. Dat leidde tot een vertraging van de groei van haren bij muizen. Het schijnt dat de macrofagen in de huid dicht bij de haarzakjes de stamcellen activeren door te sterven. Daarbij komen die stimulerende Wnt-eiwitten vrij. De ontdekking zou kunnen leiden tot een haargroeimiddel, waarbij geen transplantatie nodig is. Ook zou onderzoek naar een middel tegen kanker van dit onderzoek kunnen leren, denken de onderzoekers. Omdat de regeneratie bij die ziekte is verstoord onstaan er woekeringen met vaak fatale gevolgen. Ik zie het nog even niet, maar dat ligt aan mij (deskundig op geen enkel terrein).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.