Nieuw antilichaam lijkt effectief tegen beenmergkanker

Flesje daratumumabEen door het Utrechtse bedrijf Genmab ontwikkeld monoklonaal antilichaamdaratumumab gedoopt, zou de levensverwachting van patiënten met beenmergkanker (specifieker de ziekte van Kahler of multipel myeloom) verbeteren, zo zou uit klinische proeven zijn gebleken. De klinische proeven werden gedaan met 72 uitbehandelde patiënten.

Multipel myeloom is een kwaadaardige woekering van witte bloedlichaampjes. De aandoening wordt jaarlijks bij zo’n 1000 mensen in Nederland vastgesteld. De ziekte van Kahler is ongeneeslijk en keert na verloop van tijd terug. De studie toont aan dat ook patiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte profiteren van het middel.
Tot dusver krijgen patiënten met multipel myeloom chemotherapie. Bij jonge patiënten wordt dit meestal gecombineerd met een stamceltransplantatie. De gemiddelde overleving is ongeveer vijf jaar, omdat de ziekte uiteindelijk meestal ongevoelig wordt voor therapie. 30 patiënten kregen een bepaalde dosis, 42 anderen de dubbele dosis.
Het antilichaam daratumumab moet het eigen afweersysteem extra activeren. De behandeling van de patiënten met het synthetische antilichaam leidde bij de meeste patiënten in het onderzoek tot een stabilisatie van de ziekte. Bij ongeveer 40% van de patiënten nam het aantal tumorcellen met meer dan de helft af en bij enkelen was de ziekte niet meer aantoonbaar. Onderzoeker Henk Lokhorst van academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam: “De eerste resultaten van het onderzoek mogen veelbelovend worden genoemd. Bij tweederde van de patiënten die goed hadden gereageerd was de ziekte na een jaar nog onder controle.” Het resultaat betekent overigens niet dat het middel meteen op de markt komt. Vooraleer het monoklonale antilichaam als geneesmiddel wordt goedgekeurd zal er nog verder onderzoek nodig zijn. Zo is het middel niet zonder bijwerkingen.

Bron: VUmc

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.