Onderzoekers van het Oostenrijkse instituut voor moleculaire biologie rond Sasha Mendjan hebben een hartje gekweekt met afzonderlijke kamers dat zou lijken op een hartje in een vroege ontwikkeling van een embryo. Voorlopig zijn dit soort kweekorgaantjes vooral bedoeld voor de bestudering van de hartontwikkeling en het effect van medicijnen. Volwassen (mensen)organen kweken die gebruikt kunnen worden voor implantatie zijn voorlopig zeker nog niet aan de orde.
In 2021 meldde het Menjanlab al een orgaantje met een kamerachtige structuur (de linkerhartkamer) te hebben gekweekt van mensencellen uitgaande van pluripotente (‘veelzijdige’) stamcellen. “Die cardioïden zijn een bewijs dat het kan en een grote stap vooruit”, zegt Mendjan. “Terwijl de meeste hartziektes bij volwassen de linker hartkamer aantasten, waar zuurstofrijk bloed door het lijf wordt gepompt, hebben aangeboren afwijkingen meestal elders effect.”
Met het huidige onderzoek bouwden ze voort op het voorgaande. De onderzoekers ‘bouwden’ eerst de hart’componenten’ afzonderlijk. Mendjan: “Als we die nu een tegelijkertijd ontwikkelen, krijg je dan een hartmodel dat slaat als een vroeg (in de embryonale ontwikkeling; as) mensenhart?” Tot hun verbazing (???;as) werkte dat. Ze kregen een hartje dat lijkt op een foetaalhart van dieren. “We konden nu voor het eerst dit fundamentele proces waarnemen in een mensenhartmodel, met alle kamers.”
Kloppen
De onderzoekers konden zien hun het hartje begon te kloppen. “We zagen dat de kamers zich ontwikkelde”, zegt medeonderzoekster Alison Deyett. “We zagen een dans van leiden en volgen. Eerst de linker kamer, daarna de rechter en vervolgens de hartboezems in hun eigen tempo. Als de boezems zich ontwikkelen dan volgen de hartkamers die. Dat is ook wat we bij dieren hebben waargenomen voordat het pompsysteem dat het hartritme regelt wordt gevormd.”
Bron: Science Daily