Onderzoekers van het Rensselaer-polytechnisch instituut in de VS hebben kleine eiwitten (peptiden) ontworpen en gesynthetiseerd die selectief binden aan polysiaalzuur, een suiker die in veel menselijke cellen voorkomt en een rol speelt in de hersens, maar, zoals vaak, ook bij ziektes. Dat zou virussen het moeilijker maken hun om desastreuze werk te verrichten, maar de peptiden zouden mogelijk ook goede diensten kunnen bewijzen tegen andere ‘befaamde’ ziektes.
De onderzoekers denken daarmee de basis gelegd te hebben voor een zoektocht naar effectieve middelen tegen virussen, maar ook tegen, kanker, Alzheimer en Parkinson. De peptiden zouden voorkomen dat virussen cellen binnenkomen waar ze hun DNA of RNA laten kopiëren en er weer meer virusdeeltjes ontstaan met voor de gastheer soms ddelijke afloop (afhankelijk van het virus in kwestie).
“Die peptiden binden aan polysiaalzuur, waardoor ze dat maskeren en zo mogelijk voorkomen dat virussen de cel binnenkomen”, zegt Pankai Karande . “Het idee is om te kijken of deze peptiden de besmetting door virussen kan verhinderen.”
Karande zegt dat de inspiratie voor die peptiden van de natuur komt. Er bestaan bepaalde eiwitten (lectines) die aan polysiaalzuur binden. Verder is het Rensselaerinstituut nogal zwijgzaam over deze uitvinding.
Bron: Science Daily