Salmonella-bacteriën dringen cellen binnen en vermenigvuldigen zich daar. Onderzoekers van de universiteit van Missouri (VS) denken dat die ziekteverwekkende bacterie kan worden ingezet om kankercellen onschadelijk te maken. Ze hebben daartoe een niet-toxische Salmonellastam ontwikkeld die het vooral gemunt heeft op kankercellen. Prostaattumoren bij muizen werden door de genetische veranderde bacteriestam wat kleiner. Therapievoorstel nummer tig?
Robert Kazmierczak en zijn medeonderzoekers veranderden een Salmonella-bacterie, om preciezer te zijn de Salmonella typhimurium, genetisch zo dat die niet giftig meer was en zich bij voorkeur richtte op kankercellen en zich niet bekommerde om gezonde gezellen. CRC2651 noemden ze die stam met de eerste drie letters de afkorting van hun kankeronderzoekinstituut. De nieuwe Salmonella-stam werd meteen uitgeprobeerd op muisjes met prostaatkanker (hoe zouden ze daar aan gekomen zijn?)
Kazmierczak: “De muizen verdroegen de behandeling goed en de prostaattumoren waren bij behandelde muizen met 20% afgenomen in vergelijking met een controlegroep. Een van de opmerkelijkste dingen van Salmonella is het vermogen zich in de tumor binnen te dringen. Het doel van deze behandeling is een bacteriële vector te ontwikkelen die de tumor van binnenuit kan afbreken en om het aantal bijwerkingen van een kankerbehandeling te beperken.”
Diepvries
CRC2631 is afgeleid van een Salmonella-stam die al zo’n vijftig jaar geleden in een reageerbuisje in de diepvries is gezet. Die stam komt uit de Salmonellaverzameling van geneticus Milisav Demerec van zo’n 20 000 monsters, waarvan de helft tot de beschikking staat van de onderzoekers in Missouri. De nieuwe CRC2631-stam zou volgens de onderzoekers uniek zijn. Ook andere onderzoeksgroepen werken al Salmonella-stammen als ‘kankermedicijn’.
Dat is natuurlijk mooi, maar die 20% is niet zeer indrukwekkend. De tumor verdwijnt niet en de onderzoekers denken er ook nog eens aan om de genetisch aangepaste bacteriën te gebruiken om chemo af te leveren in de tumor. Afijn, we wachten ook hier maar weer de verdere ontwikkelingen af.
Bron: EurekAlert