Je moet natuurlijk wel een beetje oppassen, want het is al een keer fout gegaan: stamcellen uit de neus die gebruikt werden ter reparatie van een defect aan het ruggenmerg leverden uiteindelijk een gezwel op met neuscellen. Zwitserse onderzoekers komen nu met het verhaal aan dat ze kraakbeen hebben gemaakt uitgaande van kraakbeencellen die normaal gesproken hun werk doen in het neusschot. Er lijken goede tijden aan te breken voor mensen met knieblessures, want niet zo lang geleden was er op dit terrein ook al heuglijk nieuws te melden (en hier).
Kraakbeen in de neuswand heeft het, voor mensen vrij bijzondere, vermogen tot regeneratie. Daar maken plastische chirurgen al langer gebruik van om de neus te repareren als die beschadigd is door een tumor. Ivan Martin en medewerkers van de universiteit van Bazel hebben die neuscellen nu ook gebruikt voor de reparatie van kraakbeen in het kniegewricht, een bij veel sporters aangedaan lichaamsdeel. Bij geiten schijnt dat al met succes te zijn toegepast en op het ogenblik loopt er een klinische proef bij mensen. De geit werd als proefdier uitgekozen omdat het kniegewricht van die dieren veel op die van de mens zouden lijken.
De behandeling begint met de eigen neuswandcellen, waaruit de kraakbeencellen werden geïsoleerd. Die cellen werden in het lab vermeerderd en vervolgens werden de kweekcellen op een geraamte aangebracht om het stukje kraakbeen vorm te geven. Dat konterfeitsel werd vervolgens in het kapotte kniegewricht van de geit geplaatst. De neuskraakbeencellen zouden zich aan de nieuwe situatie hebben aangepast, stellen de onderzoekers. Na zes maanden was de schade aan het gewricht gerepareerd. Nu loopt er, dus, een proef bij 25 menselijke gekwetsten. De onderzoekers hebben al kraakbeenstukjes gemaakt van een paar centimeter en die in de (menselijke) kniegewrichten geplaatst. Zij zijn vol goede moed.