Een vrouw in de VS die acht jaar geleden vergeefs een stamcelbehandeling kreeg om haar van een verlamming te genezen, blijkt een tumor ontwikkeld te hebben die zou bestaan uit neuscellen. De stamcellen die bij de therapie gebruikt werden, waren reukstamcellen, die in haar ruggenmerg werden ingebracht om daar schade aan zenuwcellen te herstellen. De therapie haalde niets uit.
Het vorig jaar moest de vrouw, nu 29, zich laten opereren vanwege heftige pijn op de plaats waar de stamcellen waren geïmplanteerd. De chirurgen verwijderden een gezwel dat vrijwel geheel uit neusweefsel bestond, met stukjes bot en restjes zenuwen, die niet met het ruggenmerg verbonden waren. Het gezwel was niet kwaadaardig, maar scheidde een dik, muskusachtig materiaal uit, dat waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de pijn, stelde opererend chirurg Brian Dlouhy van het universiteitsziekenhuis van Iowa. Het toont maar weer eens aan hoe weinig we nog weten van de ontwikkeling en deling van (stam)cellen. Stamceltherapieën worden gezien als een oplossing voor heel wat medische problemen, maar vooralsnog is het succes nog maar zeer beperkt.
De vrouw in kwestie was behandeld in de Egas Moniz-kliniek in Lissabon. Voor de behandeling was toestemming verkregen. De Portugese onderzoekers namen neusstamcellen en transplanteerden die rechtstreeks in het ruggenmerg. In 2010 beschreven ze de resultaten van hun therapie bij 20 patiënten.. Elf vertoonden enige verbetering, bij een werd de situatie slechter. Een patiënt kreeg hersenvliesontsteking en vier van de 20 hadden minder ernstige klachten. Het is niet duidelijk of de Amerikaanse vrouw tot de 20 proefpersonen hoorde. Volgens stamcelonderzoekster Jean Peduzzi-Nelson,van de universiteit van Wayne (VS), zou het Portugese team 140 mensen hebben behandeld.
Bron: New Scientist