Herstel hersens na beroerte mogelijk gebaat bij gentherapie

Stercellen behulpzaam bij herstel aan hersens en ruggenmerg

Genetische veranderde stercellen (rood) isoleren de wondplaats (afb: Annemei Amy Chen)

Door een beroerte raken delen van de hersens beschadigd. Op basis van muisproeven denken onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Zuidwest-Texas dat het inschakelen van een bepaald gen in de zogeheten stercellen of astrocyten in de hersens de schade aangericht door een beroerte of een hersenschudding zou kunnen beperken.

De onderzoekers rond Mark Goldberg onderzochten eigenlijk verwondingen aan het ruggenmerg, maar denken dat hun onderzoeksresultaten ook gelden voor de hersens. “We weten dat stercellen in het brein en het ruggenmerg helpen bij he herstellen van schade, maar we begrepen niet waardoor ze aan het werk worden gezet. Nu kijken we of het omzetten van de ‘schakelaar’ die we hebben gevonden het herstelproces kan helpen.”
Die ‘schakelaar’ zou het LZK-gen kunnen zijn. Als dat gen wordt ingeschakeld dan start een proces dat astrogliose wordt genoemd, waarbij de stercellen rond de beschadigde neuronen zich vermeerderen en wondweefsel vormen.
De onderzoekers verwijderden dat LZK-gen in de stercellen van een groep muizen waarbij het ruggenmerg werd beschadigd. Daardoor verminderde het herstelproces en werd de wond groter. Als dat gen werd overgeactiveerd dan werd het herstelpproces juist bevorderd en ontstond er minder littekenweefsel. Ook in niet-gewonde muisjes leidde overactivering van dat gen tot activering van de astrocyten, hetgeen de onderzoekers deed concluderen dat ze met LZK aan het goede adres waren als aanstichter van de astrogliose.
Mogelijk dat de geringere hoeveelheid littekenweefsel gunstig is voor het isoleren van de beschadigde neuronen net zoals het isoleren van een ontsteking het herstel bevorderd. Goldberg: “We weten alleen niet onder welke omstandigheden dat zo is omdat we nog geen manier kenden om de astrocyten aan het werk te zetten.”

Meer onderzoek

Kortom er zal meer onderzoek gedaan moeten worden om te zien of beperkt littekenweefsel het herstel bevordert en hoe dat het vermogen van neuronen beïnvloedt om weer verbindingen met elkaar te vormen. Ook zullen Goldberg en de zijnen meer onderzoek gaan doen naar de effecten van de stercelactivering op het herstel na beroertes of beschadigingen van het ruggenmerg.

“Het is nog steeds niet duidelijk of een versterkte activiteit van de stercellen gunstig is”, zegt medeonderzoeker Meifan Amy Chen. “De ontdekking van LZK als schakelaar geeft nu mogelijkheden die vraag te beantwoorden.” Kortom, we hebben hier weer te maken met een heel erg onaf onderzoek…

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.