MicroRNA repareert bij muizen deels isolatie zenuwcellen

Myelinevormende oligodendrocyten in zenuwweefsel

Na toediening van miR-129 bleken bepaalde gliacellen (groen) weer myeline te vormen (afb: Kinderziekenhuis Cincinatti)

Zogeheten microRNA blijkt bij muisjes de myelineschachten om zenuwcellen te repareren. Het afbreken van die beschermlaag leidt tot multiple sclerose. Vooralsnog zijn klinische proeven met mensen nog niet aan de orde.

Onderzoekers van het kinderziekenhuis in Cincinatti (VS) heb met behulp van microRNA gedeeltelijk de schade aan myeline-isolatie hersteld. MicroRNA-moleculen zijn vrij kleine niet-coderende stukjes RNA die invloed hebben op de genactiviteit. In dit geval ging het om een microRNA dat werd aangeduid met miR-219. Door toediening van dat molecuul in het ruggenmerg en de hersenvloeistof begon het lichaam van de muisjes met een soort MS weer myeline aan te maken en de schade te herstellen.
“MiR-129 richt zich op diverse processen die de aanmaak van myeline afremmen nadat zenuwen beschadigd zijn”, zegt onderzoeker Richard Lu. “Het is redelijk aan te nemen dat als je die behandeling intensifeert met andere elementen die de myelineproductie blokkeren, je een behandelingsstrategie hebt voor mensen met ziektes als MS.” Vooralsnog zijn klinische proeven met mensen overigens nog lang niet aan de orde. Er moet nog wel het een en ander worden .uitgezocht

Zenuwstelsel

Lu en zijn medeonderzoekers bestuderen hoe bepaalde ondersoorten van de gliacellen (de ‘zorgcellen’ van het zenuwstelsel) gevormd worden, hoe ze functioneren en hoe ze kunnen veranderen in kankercellen. Uit eerdere studies was duidelijk geworden dat er geen miR-129 aanwezig is bij beschadigde zenuwweefsel zoals dat voorkomt in ziektes als MS. De onderzoekers bekeken wat dat microRNA-molecuul voor een effect had op muisjes die waren opgezadeld met een soort MS, waarbij de zenuwcelisolatie chemisch was verwoest. Ze verwijderden ook de miR-129-moleculen in die muisjes om te zien wat het effect daarvan was op de myelineproductie van oligodendrocyten, een type gliacellen.

Door de ontstentenis van miR-129 werden verschillende stoffen actief die de hermyelinering van de zenuwcellen tegenwerken. Het micro-RNA-molecuul bleek een essentieel onderdeel van een systeem dat er voor zorgt dat oligodendrocyten myeline aanmaken.

Voor hun proeven gebruikten ze een synthetische versie van miR-129. Lu en de zijnen willen nu op soortgelijke manieren synthetische micro-RNA’s maken, die het toedienen van de onontbeerlijke RNA-moleculen, vooral in de hersens, makkelijker en effectiever maken

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.