Er zijn al heel wat oplossingen aangedragen voor kanker, maar dé oplossing is er niet en bestaat waarschijnlijk ook niet. De laatste jaren wordt veel onderzoek besteed aan het activeren van het eigen afweersysteem door afweercellen genetisch aan te passen. Die aangepaste cellen moeten dan vervolgens het werk doen: kankercellen doden. Onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Cambridge hebben nu een molecuul gevonden, S2-hydroxyglutaraat (2-HG), dat bepaalde afweercellen, celdodende T-cellen, een langer leven geeft en zichzelf vernieuwen (zegt het persbericht, ik neem aan delen). Of het ook echt werkt tegen kanker moet nog worden bewezen.
De celdodende T-cellen patrouilleren door ons lichaam en doden besmette of anderszins zieke cellen zoals kankercelllen. Die cellen zijn specifiek toegerust op een bepaalde ziekteverwekker. Die T-cellen die zich specifiek bezighouden met kanker worden door kankeronderzoekers gezien als de strijders tegen kanker. Die kankerbestrijdende eigenschap kunnen de T-cellen verwerven in het lab, waarna ze in grote aantallen kunnen worden teruggeplaatst bij de patiënt, een vorm van immuuntherapie.
Het vervelende is alleen dat die dodercellen maar een kort leven is beschoren, zo’n drie dagen. Onderzoekers uit, voornamelijk ,Engeland hebben nu een manier bedacht de celdodende T-cellen een langer leven te geven.
Levensverlenger
Die levensverlenger bleek (dus) 2-hydroxyglutaraat te zijn. Van die stof is bekend dat die tumorcellen aanzet tot woekergroei. 2-HG is een optisch actieve stof waarvan twee spiegelmoleculen bestaan die het polarisatievlak van licht links- en rechtsom kunnen draaien. De linksdraaiende vorm (met voorvoegsel S of L) zorgt ervoor dat de dodercellen in een soort geheugentoestand blijven, een toestand waarin zich zichzelf kunnen ‘vernieuwen’, voor een langere tijd bestaan en waaruit ze kunnen worden gereactiveerd om kankercellen te lijf te gaan.
Door het 2-HG-peil te verhogen in de T-cellen ontstaan afweercellen die effectiever tumoren kunnen vernietigen, denken de onderzoekers. “In feite creëer je geen T-cellen die meteen aan de slag gaan en snel het loodje leggen, maar ‘vernieuwbare’ cellen die het een tijd uit kunnen houden, maar in actie komen als kankercellen moeten worden bestreden”, zegt onderzoeker Randall Johnson van de universiteit van Cambridge. “Zo krijg je met een bescheiden ingreep T-cellen die veel sterker reageren op kankercellen dan normaal. Dat zou immuuntherapie veel effectiever kunnen maken.”
Dat zou het, maar dat zal eerst nog bij dieren en vervolgens mensen moeten worden bewezen. Zo lijkt me dat ook die langer levende dodercellen doodgaan als ze eenmaal in actie komen om hun dodelijke werk te doen. Ik zag maar wat…
Bron: EurekAlert