Prijs voor techniek aflezen genoom weer ingetrokken

Al voor het hele circus goed en wel op gang is gekomen is de genoom X-prijs al weer teruggetrokken, zo meldt het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Peter Diamandis, voorzitter van de genoom X-prijs-stichting in Playa Vista (Cal.) stelt dat de prijs is teruggetrokken omdat de opzet is ingehaald door de innovatie. De prijs is 7 jaar geleden aangekondigd en zou worden uitgereikt aan de fabrikant of ontwikkelaar van een DNA-afleesapparaat (sequencer) dat in staat was 100 genomen van mensen in 30 of minder dagen af te lezen.
De stand bij het sequencen staat er wat vreemd voor. De kosten ervan zijn aanzienlijk teruggelopen (men ‘doet’ een genoom voor minder dan 800 euro) en dat aflezen gaat ook aanzienlijk sneller dan een aantal jaren geleden, maar de huidige systemen zijn nog steeds ver verwijderd van de beoogde nauwkeurigheid (namelijk minder dan 1 foute aflezing op de miljoen nucleotiden).
Genoompionier Craig Venter, die de prijs bedacht, is teleurgesteld dat bedrijven en wetenschappers kennelijk weinig interesse hebben in de doelen die er zijn gesteld. Slechts twee deelnemers hadden zich gemeld voor de prijs. Misschien komt dat doordat de hoogte van de prijs, 10 miljoen dollar, weinig aanlokkelijk is voor bedrijven in een bedrijfstak waar volgens de New Scientist jaarlijks miljarden dollars in omgaan. Die nadruk van de makers van sequencers op snelheid en kosten ten koste van de nauwkeurigheid is volgens Venter verkeerd. “Ik denk dat de toekomst zal uitwijzen dat dat een grote fout is.” Die aflezers zijn dan misschien wel toereikend voor onderzoeksdoeleinden, stelt Venter, maar de nauwkeurigheid zal in de toekomst hét streven zijn wanneer sequencen een routinetechniek voor diagnose wordt. Dat is Clifford Reid, van een van de grootste bedrijven op dit terrein (Complete Genomics in Mountain View), met Venter eens. Hij is er echter van overtuigd dat die zal verbeteren, met of zonde X-prijs. “De markt zal ons er toe dwingen,” zegt hij.
Het is wel een bittere pil voor de paar groepen die wél in de race meegingen. “Het is teleurstellend, omdat dit een van de weinige prijzen is op het gebied van levenswetenschappen” stelt George Church van de Harvard-universiteit. “De terugtrekking is een vermijdbare klap voor vernieuwers.”

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.