Albumine levert genblokkerend siRNA-molecuul af bij tumor

Albumine levert genblokkeerder siRNA-L2 af in tumor

De penetratie van de genblokkeerder siRNA-L2 met behulp van albumine (links) en een synthetische drager (rechts) (afb: Vanderbildt-universiteit)

Onderzoekers van de Amerikaanse Vanderbildt-universiteit hebben het bloedeiwit albumine gebruikt als ideale drager voor een RNA-molecuul dat kankercellen aanzet tot zelfdoding. De zoveelste veelbelovende remedie voor kanker?
RNA-moleculen zijn in staat om het gedrag van kankercellen te beïnvloeden, maar om dat te kunnen doen moeten ze eerst ter plaatse van de tumor worden gebracht. Een onderzoeksgroep rond Craig Duvall veranderde een ietsje aan een zogeheten klein interfererend RNA-molecuul, siRNA-L2 gedoopt, waardoor dat goed hecht aan albumine op een plaats van dat eiwit waar normaal vetzuren mee ‘vervoerd’ worden (albumine is een bloedeiwit).
Dat licht gewijzigde siRNA-L2 is niet giftig zodat er op die grond geen rem is op de toe te passen dosis zoals nogal eens het geval is bij synthetische nanodeeltjes die worden beproefd als kankerbestrijder. JetPEI is naar het schijnt een veel gebruikt synthetisch systeem om tumorgenen te blokkeren.
Duvall: “We gebruiken albumine omdat dat het meeste voorkomende eiwit in het bloed is. Als we siRNA-L@ meteen in het bloed spuiten, dat wordt dat molecuul binnen twee minuten door de nieren opgeruimd. Als we dat molecuul hechten aan synthetische nanodeeltjes om dat te voorkomen, dan worden die er door de lever uit gefilterd. Albumine circuleert dagenlang door de bloedbanen en biedt een veel grotere kans dat dat bij de tumor terechtkomt.”

Stofwisseling

Kankercellen groeien ongebreideld en vertonen daardoor een grotere metabole activiteit dan gezonde cellen. Daardoor wordt albumine als het ware naar de tumor getrokken (albumine heeft, onder meer, een soort vrachtwagenfunctie in het bloed). Het RNA-molecuul kan vanwege zijn geringe omvang ter plekke in de tumor doordringen.
Uit experimenten zou zijn gebleken dat het RNA-molecuul in alle tumorcellen doordringt. Met JetPEI gebeurt dat in maar 60% van de tumorcellen, zo melden de onderzoekers. Eenmaal in de kankercel zorgt siRNA-L2 er voor dat een specifiek ‘kankergen’ , dat wezenlijk is voor de overleving en groei van die cel, wordt uitgeschakeld, waardoor de cel uiteindelijk sterft..

De onderzoekers probeerden hun opzet uit op menselijke borstkankercellen. In die omstandigheden bleek de albumine/siRNA-L2-combinatie drie keer effectiever dan als siRNA werd afgeleverd door synthetische dragers. Volgens de onderzoekers zijn daarmee in potentie de grootste hindernissen weggenomen voor het toepassen van genblokkerende RNA-moleculen.
“We kunnen met dit siRNA-afgiftesysteem meer genen tegelijkertijd of achter elkaar blokkeren. Meeste kankers worden aangestuurd door verschillende abnormale genen. Als je er een uitschakelt dan zouden andere genen geactiveerd kunnen worden.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.