Hoge doses vitamine B verhoogt risico longkanker

potje vitamine BMensen die grote hoeveelheden vitamine B6 en B12 slikken hebben een 30 tot 40% zo grote kans om longkanker te krijgen dan niet-slikkers. Dat geldt vooral voor, mannelijke, rokers.
Onderzoekers van de Ohio-staatsuniversiteit anlyseerden gegevens van 77 000 proefpersonen tussen de 50 en 76 jaar. Die maakten onderdeel uit van het bevolkingsonderzoek VITAL (vitamines en leefstijl), waarin de relatie tussen kanker en vitamines en mineralen werd onderzocht. Het bevolkingsonderzoek heeft tien jaar gelopen. In die periode werden ruim achthonderd gevallen van invasieve longkanker geconstateerd.

Vrouwen schenen wat longkanker betreft geen last te hebben van extra vitamine B6, B12 en folaten, maar bij mannen leverde extra vitamine B (echter niet in de vorm van multivitamines) een 30 tot 40% hoger risico op longkanker op. Mannen die jaar lang 20 mg B6 en 55 µg B12 slikten verdubbelden hun kans op longkanker. Rokende vitamine B-slikkers hadden, bij dezelfde doses, een drie tot vier keer grotere kans longkanker te ontwikkelen. Overigens wil dat nog niet zeggen dat er direct verband bestaat tussen de inname van extra vitamine B en het risico op longkanker. Dat is met deze analyse nog niet bewezen er is slechts een coïncidentie geconstateerd.

Het vitamineinformatiebureau in Nederland geeft een dagelijkse dosis op van 1,5 mg B6 per dag, die we normaal gesproken makkelijk via voedsel binnenkrijgen (zes volkoren boterhammen, bijvoorbeeld). Over vitamine B12 schrijft het bureau:  “Onze dagelijkse voeding bevat meer vitamine B12 dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die de Gezondheidsraad heeft vastgesteld. In Nederland krijgen we vitamine B12 met name binnen door het eten van vlees. Vooral veganisten lopen een risico op een te lage inname van vitamine B12. De Gezondheidsraad adviseert deze groep dan ook om extra vitamine B12 te slikken.”

Oorzaak of toeval?

Of extra vitamine B nu wel of niet de oorzaak is op een verhoogd risico op longkanker, duidelijk is in ieder geval dat de stof ons (mannen) niet beschermt tegen longkanker. De auteurs houden het er op dat hoge doses vitamine B over een langere periode “zouden kunnen bijdragen” aan een grotere kans op longkanker bij, vooral, mannelijke rokers.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.