Italiaanse stamcelonderzoeker Macchiarini ontslagen

'Superster' en stamcelonderzoeker Paolo Macchiarini

‘Superster’ Paolo Macchiarini

De Italiaanse stamcelonderzoeker en ‘superster’ Paolo Macchiarini is ontslagen door zijn Zweedse werkgever, het Karolinska-instituut. Hij zou de uitvinder zijn van een revolutionaire luchtpijpchirurgie, waarbij dat orgaan deels was opgebouwd uit stamcellen van de patiënt, maar zes van de acht patiënten die hij met die methode behandelde gingen dood. De Italiaan is om meer dan een reden
ontslagen, onder meer voor wetenschappelijke onachtzaamheid en het vervalsen van zijn cv. In een toelichting gaf het instituut aan dat het onmogelijk is de samenwerking met Macchiarini voort te zetten vanwege de tragische gevolgen voor de betrokken patiënten en hun families. “Zijn gedrag veroorzaakte ernstige schade aan het vertrouwen in KI”, zei personeelschef Mats Engelbrektson. Uiteraard ontkent de ‘superster’ alle aantijgingen. Hij kondigt aan via de rechtbank zijn gelijk te gaan halen.
Macchiarini voerde in 2008 de eerste transplantatie van een luchtpijp uit die deels was gekweekt uit stamcellen van de patiënt zelf. De operatie kreeg veel kritiek, maar werd goedgekeurd door de autoriteiten in Engeland en Spanje (in het onderzoeksteam zaten ook Engelsen en Spanjaarden).
Zijn ster ging dalen na een documentaire op de Zweedse tv over die experimenten, waarin hij ervan werd beschuldigd de patiënten als proefkonijnen te hebben gebruikt. Zoals gezegd overleden zes van de acht patiënten met een ‘nieuwe’ luchtpijp. De documentairemakers betwijfelden ook ook of de methode eerst is uitgeprobeerd op proefdieren, alvorens bij mensen te worden toegepast.

Vervalst

Vorig jaar bleek dat Macchiarini onderzoeksresultaten had vervalst. Desalniettemin bleef het Karolinska-instituut hem steunen. Er zou uit niets blijken dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt een wetenschappelijk wangedrag. Vorige maand schreef het Amerikaanse blad Vanity Fair (kermis der ijdelheden), dat de Italiaan zijn cv wat had opgepoetst. Hij zou ook de paus, de Clintons, de Japanse keizer en Obama onder handen hebben gehad. Tegen zijn nieuwe lief, de Amerikaanse tv-producente Benita Alexander, pochte hij over welke wereldleiders allemaal op hun bruiloft zouden komen. Paus Fransiscus zou de ceremoniemeester zijn. Het huwelijk ging niet door. Macchiarini was al 30 jaar getrouwd. Duidelijk een fabuleur.

Het wetenschappelijke blad The Lancet vroeg in februari in een hoofdredactioneel commentaar het Zweedse instituut een artikel (mede) van Macchiarini uit 2011 terug te trekken. “Voor een land dat zijn bijdrage aan de wetenschappelijke wereld zo serieus neemt is deze situatie eenvoudigweg onaanvaardbaar”, schreef hoofdredacteur Richard Horton. “Voor de meeste deelnemers in dit conflict zou het helpen als er snel drastische maatregelen genomen zouden worden. Terugtrekking van het artikel zou daar een van kunnen zijn.” Of dat gebeurt is, kon het Zweedse instituut nog niet zeggen.
Macchiarini nam in zijn val nog wat prominenten mee. Zo nam de vice-president van het Karolinska-instituut Anders Hamsten ontslag en legde de algemeen secretaris van het Nobelcomité Urban Lendahl, die zich sterk had gemaakt voor de komst van de Italiaan naar Zweden, zijn functie neer. Volgens Pierre Delaere, hoogleraar kno-chirurgie in Leuven, zou de affaire Macchiarine wel een de grootste leugen kunnen zijn in de gescheidenis van de geneeskunde.

Bron: the Guardian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.