Het Britse bedrijf DeepMind heeft het zelflerend ki-systeem AlphaFold ontwikkeld waarmee vrij nauwkeurig en vooral snel de structuur van eiwitten kan worden berekend. Hoewel de broncode van het systeem openbaar is gemaakt deed het bedrijf nogal schimmig over AlphaFold. Nu heeft DeepMind de structuur van 20 000 eiwitten openbaar gemaakt voor wetenschappers.
Het bepalen van de structuur van een eiwit is nogal tijdrovend. Die structuur is belangrijk voor onderzoekers, aangezien die veel vertelt over de functionaliteit ervan. Het vorig jaar ontwikkelde het Londense bedrijf een zelflerend systeem dat met vrij grote nauwkeurigheid die structuur berekent.
Hoewel het bedrijf zegt daar meer klaarheid over te geven, leek het er op dat ze de diepere kennis over AlphaFold voor zichzelf wilde houden. Uit arren moede hebben wetenschappers toen maar iets zelf ontwikkeld (dat het overigens lang niet slecht deed). AlphaFold zou nu de structuur van bijna alle 20 000 eiwitten die mensen produceren hebben bepaald.
Het schijnt overigens dat het bedrijf bij de ontwikkeling van AlphaFold expertise heeft gebruikt van het Europese lab voor microbiologie (EMBL) in Heidelberg. “Met dit soort systemen zijn we beter uitgerust om de mechanismen te achterhalen van biologische processen”, stelt Edith Heard van het EMBL. Dat zal de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmethoden voor allerlei ziektes drastisch kunnen versnellen, denkt zij.
Bron: the Guardian