We krijgen nog steeds nieuwe genen; de mens is niet het eindproduct

Stamboom mensachtigen

Stamboom mensachtigen (afb: kenniscentrum-xl.nl)

Met de komst van de moderne mens, ten onrechte de Homo sapiens (de wijze mens) genoemd, is de evolutie niet gestopt. Het blijkt dat de mens (die onwijze) sinds ‘we’ ons zevenmiljoen  geleden van de chimpansees hebben afgescheiden de mens er 155 ‘nieuwe’ genen bij gekregen te hebben. We zijn nog lang niet af en dat zal, vooropgesteld dat het leven op aarde niet in een klap verwoest wordt, ook niet ophouden.
Nikolaos Vakirlis van het Alexander Flemingcentrum in Vari (Grie) en collega’s hadden dit project een paar jaar in koelkast gezet tot andere onderzoekers met resultaten kwamen waarmee ze wat konden.

Ze maakten een stamboom en vergeleken de ontwikkeling van genetische gegevens van de mensachtigen met die van andere gewervelden. Op die manier vonden ze die 155 ‘nieuwe’ genen, naar het scheen ontstaan uit het ‘niets’ en geen gevolg van foutjes bij de replicatie van het DNA.
“Als je begint met dit onderzoek dan zit je echt aan de rand van de mogelijkheden”, zegt Vakirlis. “In dat gebied is het lastig te weten of iets biologisch betekenis heeft.” Daarbij moet je bedenken dat het overgrote deel van ons DNA bestaat uit niet-gensequenties.
44 van die ‘nieuwe’ genen hebben te maken met groeistoornissen, zo lijkt het. Als die genen bij mensen zijn ‘verschenen’ schijnt het erg lastig te zijn om te bepalen wat ze doen. De onderzoekers hebben maar patronen gekeken in het DNA of die genen een wezenlijke rol spelen in ziektes.

Ziektes

Drie lijken iets te maken te hebben met spierdystrofie, de oogziekte retinitis pigmentosa en het Alazamisyndroom (?). Een heeft er iets van doen met hartweefsel. Dat gen ontstond bij chimpansee en mens (niet die ‘wijze’ dus) kort nadat die soort zich evolutionair had afgesplitst van de gorilla. Dat zou aangeven dat nieuwe genen relatief snel kunnen ontstaan.

Bron: Science-Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.