Netwerken hersencellen gekweekt en geïmplanteerd

Kweek netwerken van hersencellen

De haardunne kweekbuisjes met netwerken van hersencellen

Onderzoekers in de VS hebben in het lab netwerken van hersencellen gekweekt. Het is het idee dat die netwerken de hersencellen moeten vervangen die door ziekte of hartaanval zijn verdwenen. Die vervanging zou kunnen plaatsvinden vrijwel zonder dat de rest van de hersens wordt beschadigd, zo stellen de onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania, doordat er geen naalden meer worden gebruikt bij de implantatie. De slachtoffers waren ratten.
De functie van de hersens is gebaseerd op samenwerking tussen de hersencellen. Door verbindingen met andere cellen via axonen ontstaan netwerken. Hoe de hersens precies werken is nog voornamelijk duister, maar het lijkt er op dat die netwerken daarin een wezenlijke rol spelen. Als die verbindingen beschadigd raken of als hersencellen sterven dan ontstaan er ziektes als Parkinson en Alzheimer. Onze hersens zijn wonderbaarlijk, maar ze hebben een groot manco: hersencellen vernieuwen vrijwel niet. Weg is weg (grofweg).
Misschien is het idee om die netwerken in het lab te kweken en die op een of andere manier in de hersens te implanteren, dachten Kacy Cullen en medeonderzoekers. Ze kweekten die wat ze noemen neurale netwerken in haardunne buisje (het geheel duidden ze aan met micro-TENN’s). Vervolgens zouden die micro-TENN’s kunnen worden ingebracht in de hersens.
In een eerder onderzoek hebben de onderzoekers al laten zien dat het mogelijk is de haarbuisjes in rattenhersens in te brengen, waar ze nieuw hersenweefsels en netwerken vormden. Cullen: “De micro-TENN’s vormden synaptische verbindingen met de bestaande netwerken in de hersenschors en de thalamus en behielden die axonstructuur wekenlang.” Dat onderzoek moest duidelijk maken of de hersencelkweken integreren in de bestaande hersens en verdwenen ‘routes’ weer opbouwen, maar de onderzoekers kwamen ook tot de conclusie dat de manier waarop de netwerken werden afgeleverd verbetering behoefde. In de oude opzet werd met naalden gewerkt.
De nieuwe implantatiemethode is veel minder ingrijpend. De micro-TENN’s worden van een gellaag voorzien en kunnen zonder naald worden ingebracht. Cullen: “We waren op zoek naar materialen die een harde schil konden vormen die na inbrenging meteen zou verweken.” Dat zou de afweerreactie verkleinen en de kans op overleving en integratie vergroten. “We moeten nog kijken hoe we direct de overleving van die buisjes en de integratie met de rest van de hersens kunnen meten.” Voorlopig zijn de onderzoekers nog wel even zoet.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.