De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat stukken DNA die zo zijn bewerkt dat ze een kopie vormen van het genoom van de kankercellen van de patiënt zullen helpen bij het bepalen van de juiste medicijnen voor de patiënt in kwestie. “Dit zou er voor kunnen zorgen dat de eerste golf van de CRISPR-revolutie ook in de klinische praktijk terechtkomt door een verbeterde diagnose die leidt tot een beter gefundeerde en effectievere behandeling (dan tot nu toe mogelijk; as)”, stelt Shaul Bart van NovellusDx.
Onderzoekers van de twee organisaties hadden eerder uitgemaakt dat het mogelijk moest zijn om DNA tegelijkertijd op verschillende plaatsen te bewerken en die veronderstelling hebben ze nu dus waargemaakt. “We kunnen DNA uit een cel halen en binnen een dag mutaties creëren bij verschillende genen in een enkel proces”, zegt medeonderzoeker Eric Kmiec van Christinana Care. Daarbij gebruikt NovellusDx ook algoritmes.
Een van de vele problemen bij het bestrijden van kanker is de grote diversiteit aan mutaties die voor kanker kunnen zorgen. Het idee is als je weet welke mutatie(s) de ‘schuldige’ is/zijn bij een patiënt, die een veel grotere kans heeft dat zijnhaar kanker effectief bestreden kan worden. Met deze techniek kun je veel sneller een actuele kopie krijgen van de kankermutaties. Ik vraag me dan af waarom je dan geen kankercellen neemt. Dan hoeft er niks bewerkt te worden en krijg je de mutaties op een presenteerblaadje, maar ik ben natuurlijk maar een leek op alle gebieden (en hou er rekening mee het persbericht, ik heb geen toegang tot het wetenschappelijke artikel, niet geheel begrepen te hebben).
Complexe ziektes
De nieuwe CRISPR-techniek wordt niet gebruikt om het genoom van patiënten te veranderen, maar de onderzoekers denken dat die wel degelijk gebruikt kan worden om mensen te behandelen met ingewikkelde genetische aandoeningen zoals suiker type II. Die nieuwe loot aan de CRISPR-stam maakt gebruik van eiwit Cas12a als genschaar. Volgens Kmiec is Cas12a voor een serie bewerkingen betrouwbaarder dan Cas9, dat momenteel dé gouden CRISPR-schaar is. Na de bewerking werden er in de ruime buurt van de veranderde stukken DNA geen onvoorziene mutaties aangetroffen, stellen de onderzoekers, een probleem dat zich bij Cas9 nogal eens voordoet. Dat probleem verergert als je op meer plaatsen DNA gaat bewerken.
Bron: EurekAlert