Klinische proef gestart met CRISPR-immuuntherapie

CRISPR/Cas9 aan het werk met DNA

Het CRISPR/Cas9-complex aan het werk aan DNA (rood) (afb: univ. van Californië)

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania zijn begonnen met een klinische proef om kankerpatiënten te behandelen met een immuuntherapie waarbij de CRISPR-methode wordt toegepast. Dat zou een primeur voor de VS zijn. Overigens werd het groene licht daarvoor al gegeven in 2016.
Het gaat om achttien patiënten met diverse kankersoorten. De proef is al in september vorig jaar gestart, dus het lijkt een beetje oud of eigenlijk dubbeloud nieuws.
In de proef worden bepaalde afweercellen (T-cellen) buiten het lichaam met CRISPR genetisch zo veranderd, dat ze zich in het lichaam (weer) tegen kanker weren. “Dit het begin van de toepassing van CRISPR”, zegt geneticus Gaétan Burgio van de Nationale universiteit van Australië. “Daarbij moeten we de veiligheid en doelmatigheid beoordelen in vergelijking met andere opties.
Overigens worden ook elders in de wereld studie op stapel gezet (of zijn al gestart) om de veiligheid en doelmatigheid van de CRISPR-methode te toetsen. Het heeft er de schijn van dan CRISPR doorbreekt naar de klinische praktijk. Daarbij moet ik wel (weer) vertellen) dat dat pas zo ver is als in klinische proeven de bruikbaarheid en doelmatigheid is bewezen.

Bronnen: NPR, CNet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.