Muisembryo’s gekweekt zonder zaad- of eicellen

kunstmatige muisembryo's

Het procédé van Wu om levensvatbare embryo’s te kweken zonder dat daar geslachtscellen aan te pas kwamen (afb: Wu et. al)

Voor het eerst zouden er muisembryo’s zijn gekweekt zonder dat daar zaad- of eicellen aan te pas zijn gekomen die in een muizenbaarmoeder verder groeiden. Ze waren nog verre van volmaakt, maar onderzoekers denken daarmee een ‘methode’ te hebben om de ontwikkeling van embryo’s te kunnen bestuderen.
De embryo’s waren ontstaan uit bijzondere pluripotente stamcellen die in staat zijn de drie celtypen te vormen die vroege embryo’s hebben. Ze stuurden die cellen in de richting van de benodigde celtypen. Met behulp van voedingsstoffen en goeistimulantia ontstond er een embryoachtige structuur. “In feite deden ze dat zelf. Je kon zien dat cellen die de moederkoek zouden vormen zich naar de buitenkant bewogen, terwijl de andere die de foetus vormden zich naar binnen bewogen”, zegt onderzoeker Jun Wu van de Southwestern-universiteit in Texas.
Vervolgens implanteerden de onderzoekers die kunstmatige embryo’s in de baarmoeder van muisjes om zich daar te ontwikkelen. Er zijn eerder groepen geweest die embryo’s hebben gekweekt zonder dat daar zaad- of eicellen aan te pas kwamen, maar die kregen het niet voor elkaar die te implanteren of die maakten alleen moederkoekcellen en niet de twee andere typen.

De onderzoekers willen nu hun techniek zo verfijnen dat de kunstmatige embryo’s zich ontwikkelen tot volmaakte vruchten. Daarvoor zouden de gebruikte voedingsstoffen en groeistimulantia meer moeten lijken op de natuurlijke omgeving van embryo’s in de moederschoot, denken ze.
Het is volgens Wu niet de bedoeling om muisjes op deze manier te kweken, maar om meer aan de weet te komen over de ontwikkeling van embryo’s. “Ons doel is om honderden of duizenden van dergelijke embryo-structuren te kweken.” Muisjes uit de fabriek in plaats van natuurlijk verwekte muisjes als proefdieren?

Niet achterlijk

Wu is ook niet achterlijk en snapt ook wel dat mensen lichtelijk ongemakkelijk worden bij het idee van levende wezens die uit het lab komen. De speciale pluripotente stamcellen waren in oorsprong oorcellen van muisjes. Dat zouden we dus bij mensen ook kunnen doen. Wu doet dat af als wetenschapsfictie, maar die kan op een dag ook wetenschapswerkelijkheid worden. Hij houdt het nog maar steeds op onderzoeksdoeleinden.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.