Traanklieren in het lab gekweekt die ook huilen

traankliertjes gekweekt

De kweek van traankliertjes (afb: Cell Stem Cell

Onderzoekers van de universiteit van Utrecht hebben in het lab traanklieren gekweekt uit muizen- en mensencellen. Het duurde even, een dag, maar ze kregen die ook nog aan het huilen. De gekweekte orgaantjes zijn miniatuuruitvoering van de echte organen.
Traanklieren zijn er niet alleen om tranen bij emoties te produceren maar ook om de ogen te ‘smeren’ en te beschermen. Droge ogen kunnen pijnlijk zijn en bevattelijke voor ontstekingen en besmettingen. De onderzoekers van rond Hans Clevers in Utrecht hebben manieren gevonden om in het lab orgaantjes te kweken zoals minilevertjes, kankerweefsel en gifklieren van slangen. Het ging nu om klieren ontstaan uit menselijke en muiselijke traankliertjes.
Om ze te laten tranen werden de gekweekte orgaantjes blootgesteld aan verschillende chemicaliën. Aangezien de traanbuisjes ontbraken betekent ‘huilen’ dat de orgaantjes zwellen. “Met traansbuisjes zouden daar druppels uit komen”, zegt Clevers.
Als de kweekkliertjes van menselijke cellen bij muisjes werden geïmplanteerd, dan ontstonden er buisachtige structuren van eiwitten die in tranen voorkomen. De onderzoekers hopen dat de orgaantjes gebruikt kunnen worden voor het bestuderen van die orgaantjes en voor het uitproberen van (kandidaat)geneesmiddelen. Ze zouden, te gelegener tijd, ook te gebruiken zijn om bij mensen te implanteren, denken de onderzoekers. Clevers en de zijnen hebben ook speekselklieren in het lab gekweekt. Daarvan zal in klinische proeven worden bekeken of die mensen met een ‘droge mond’ soelaas geven. Dat is wellicht ook mogelijk met die traankliertjes.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.