“Een genoomdatabank is een onschatbare bron van informatie voor biomedisch onderzoek”, zegt geneticus Burak Yelmen van de universiteit van Tartu (Estland), “maar die zijn niet openbaar toegankelijk of beschermd door maatregelen die lange en moeizame procedures vergen met het oog op gerechtvaardigde ethische vragen.” Yelmen heeft nu met enkele collega’s een oplossing bedacht voor dit nijpende probleem: laat een neuraal netwerk DNA genereren.
De huidige stand van de informatica en de kunstmatige intelligentie zou ver genoeg voortgeschreden zijn om die samen genomen te laten samenstellen die lijken op de echte (van mensen). “Die genomen die ontstaan uit willekeurige ruis die lijken op de complexiteit die we kunnen waarnemen onder echte populaties van echte mensen en die onderscheiden zich merendeels niet van de databank die we gebruiken om ons algoritme kennis bij te brengen”, zegt medeauteur Luca Pagani, eveneens van de universiteit van Tartu. Ze zijn zijn echter wel zo verschillend dat de ‘eigendomskwestie’ geen punt zou zijn.
Een groot voordeel van die gesynthetiseerde (op papier dan) genomen is dat ze van niemand zijn en dat die dus ook geen ethische vragen kunnen oproepen. “De combinatie van verschillende statistische methodes maakt het ons mogelijk zorgvuldig alle modellen te verifiëren”, zegt informatica Flora Jay. Die gegenereerde genomen zouden wel degelijk gebruikt kunnen worden voor het vaststellen van allerlei variaties van genomen om aan de hand daarvan iets te kunnen zeggen over het echte (gen)werk, begrijp ik.
Bron: Futura-Sciences