Onderzoekers van de universiteit in het Engelse Leeds hebben een nieuw synthetisch molecuul gebruikt, aangeduid met JK-31, om kanker op twee fronten te bestrijden. De verbinding belemmert de vorming van nieuwe bloedvaten en voorkomt ook dat kankercellen zich delen en verspreid raken. Het molecuul is ontworpen op de computer en kennelijk hebben de onderzoekers er ook meteen een recept voor gevonden. Voorlopig is het middel alleen nog maar in celkweken uitgeprobeerd.
De verbinding JK-31 blokkeert de signaalfunctie van een zogeheten groeifactor, die zorgt voor de vorming van nieuwe bloedvaten (van wezenlijk belang voor het overleven van een tumor). Het molecuul bleek echter ook direct in te grijpen in de groei van de kankercellen doordat het de celdeling remt en de verspreiding van de kankercellen tegengaat. De onderzoekers constateerden dat JK-31 effect heeft op menselijke borstkankercellen. Het molecuul blokkeert het enzym CDK1, dat een belangrijke rol zou spelen in de celdeling van kankercellen. In een aparte proef bleek het middel ook de groeifactor VEGFR2/VEGF-A te blokkeren die door kankercellen wordt geproduceerd om te zorgen van de ‘aanleg’ van nieuwe bloedvaten.
Beide eiwitten behoren tot de kinases, die een belangrijke rol krijgen toegedicht in het in stand houden en uitbreiden van tumoren. Die kinases worden dan ook steeds vaker gebruikt als doelwit om kanker in de kiem te smoren. Voorlopig gaat het alleen nog maar om proeven in celkweken. Of JK-31 in echte levende organismen werkt zal nog moeten worden bewezen. Of JK-31 specifiek kankercellen aanpakt is (mij) nog niet duidelijk geworden. O ja, voor de fijnproevers. De officiële scheikundige naam voor JK_31 is: 5-amino-3-(fenylamino)-1H-1,2,4-triazol-1-yl)(4-(tertiar-butyl)fenyl)methanon
Bron: Eurekalert