Suikerziekte type 2 ook wel ouderdomssuiker genoemd, zou omkeerbaar zijn. Dit stelt de Engelse onderzoeker Roy Taylor van de universiteit in het Noord-Engelse Newcastle. Hij houdt zich professioneel al veertig jaar bezig met de bestudering van die ziekte en zal een overzicht geven op de bijeenkomst van Europese diabetesonderzoekers in Lissabon die momenteel aan de gang is.
Volgens Taylor zijn er bij de ziekte van het type 2 enkele zaken belangrijk. Zo zal een overmaat aan calorieën leiden tot vervetting van de lever. Daardoor zal de leven minder goed reageren op de regulerende werking van insuline en daardoor te veel glucose produceren. Dat vet uit de lever zal in de alvleesklier terechtkomen, waardoor de productie van insuline wordt verstoord.
Als met behulp van een dieet maar 1 g van die overmaat wordt verwijderd keert dat proces en normaliseert de productie van insuline. Ergo: type 2 suiker is omkeerbaar. Dat schijnt zelfs tien jaar na de constatering van die ziekte nog zo te zijn.
“Ik denk dat dit heel belangrijk is voor de patiënten om dat te weten”, zegt Taylor. “Veel patiënten hebben me verteld hoe een caloriearm dieet de enige optie is om te ontkomen aan wat men dacht dat onontkoombaar is, namelijk steeds meer medicatie en een steeds slechtere gezondheid als gevolg van hun suikerziekte. We hebben boven water gekregen hoe eenvoudig de mechanismes bij type 2 zijn.” Dat is wel mooi, maar daar ben je dan kennelijk wel veertig jaar mee bezig, Taylor.
Vet is het probleem
Vet is dus het probleem, zoals Taylor ook veronderstelde. Een overmaat aan vet verstoord het normale functioneren van lever en alvleesklier. Dat werd bevestigd en in de zogeheten Counterpoint-studie van Taylor in 2015 werd bewezen dat een erg caloriearm dieet alles weer binnen twee maanden tot normaal kon terugbrengen. Het vorig jaar werd duidelijk dat ook mensen die tot tien jaar lijden aan de ouderdomsziekte baat hadden bij dat dieet.
Door de overmaat aan vet gaan de cellen in lever en alvleesklier in de overlevingsmodus, waarbij het alleen nog maar om overleven gaat en niet om het goed functioneren, verklaart Taylor. “Opmerkelijk is het dat dat dieet, samengesteld als experimenteel hulpmiddel, ook bij de deelnemers aansloeg. Daardoor verdwenen bij de meeste van hen het hongergevoel en de vermoeidheid, terwijl ze zich snel beter voelden.”
“De 1,2-benadering is een dieet in twee stappen. Fase 1 is gericht op gewichtsverlies door minder calorieën zonder extra oefeningen. In fase 2 moet de patiënt op gewicht blijven door een minder strikt dieet en meer beweging.” Gemiddeld verliezen de patiënten zo’n 15 kg aan gewicht.
Momenteel loopt er in een Engeland een onderzoek (DiRECT) naar de toepasbaarheid van deze aanpak in de normale medische praktijk. Eind van dit jaar zullen daar de resultaten van beschikbaar zijn.
Bron: EurekAlert