En weer een nog (?) veiliger CRISPR-methode

CRISPR-bezorgers

De CRISPR-bezorgers (liposomen) verdwijnen na te worden beschenen met lichtdioden (afb: UNSW)

Bacteriën gebruiken CRISPR om zich virussen van het lijf te houden. Wij mensen gebruiken die methode om DNA te bewerken, maar de nauwkeurigheid ervan laat nogal te wensen over (voor ons mensen, dan). De CRISPR-genschaar wil nog wel eens op on onbedoelde plekken knippen. Inmiddels zijn er al heel wat verbeteringen voorgesteld en, hoogstwaarschijnlijk, ook geïntroduceerd, maar het summum is nog niet bereikt.  Nu komen onderzoeksters uit Australië weer met iets beters (?). Ze gebruikten liposomen (vetbolletjes zou ik zeggen) om het CRISPR-gereedschap op een bepaalde plek in het lichaam af te zetten, die hun last afgeven na een lichtsignaal. Is dat handig?
De onderzoeksters hebben hun methode uitgeprobeerd op celkweken en proefdieren, maar ik vraag me dan onmiddellijk af hoe je dat lichtsignaal te bestemder plekke in het lichaam krijgt. Daar lijken ze aan gedacht te hebben: röntgenstraling, maar of dat werkt weten ze nog niet zeker.

Het klopt dat het afleveren van het CRISPR-gereedschap nog steeds een lastig probleem is. Vaak worden daar kreupele virusdeeltjes voor gebruikt, maar de onderzoekers denken nu een methode gevonden te hebben het gereedschap alleen daar af te leveren waar het zijn plak-en-knipwerk moet doen. “Liposomen worden al veel gebruikt voor medicijnafgifte”, zegt Wei Deng van de universiteit van Nieuw Zuid-Wales in Sydney. “Deze bolletjes zijn relatief makkelijk te maken en kunnen gevuld worden met de juiste stoffen en die bolletjes kunnen worden ingespoten.” Volgens haar zijn die veel veiliger als bezorgers dan virussen.
Om ze op de juiste plek te krijgen leek licht hen wel een adequaat medium. Deng: “Onze liposomen kunnen ‘aangezet’ worden door licht. Dan verdwijnen ze en bevrijden zo hun lading.”

Led’s

Daarvoor gebruikten de onderzoeksters lichtdiodes. Led-licht zou tot een centimeter onder de huid kunnen doordringen. Lijkt me en beetje weinig voor een menselijk lichaam. Als het probleem dieper ligt, dan denkt Deng het met röntgenstraling te kunnen doen. Of dat zo is zal nog moeten worden uitgezocht

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.