Wortelkanaalbehandeling hoeft niet dodelijk te zijn

Doorsnee kiesNa een wortelkanaal-behandeling is de tand dood. Er schijnt nu een methode ontwikkeld te zijn om in dat leeggeboorde wortelkanaal bloedvaten aan te leggen, zodat de tand blijft ‘leven’ en beter bestand is tegen de gevaren van alledag.

In de tand/kies bevindt zich een holte: de pulpa, compleet met zenuwen een bloedvaten. Als die ontstoken is wordt die ‘levensader’ door een wortelkanaalbehandeling verwijderd. De ‘zenuw’ wordt er uit geboord en de holte wordt gevuld. De tand/kies is dood.
“Daarmee verwijder je de de bloed- en zenuwverzorging van de tand en daarmee ook de mogelijkheden gaatjes te repareren”, zegt onderzoeker Luiz Bertassoni van de universiteit van Orgeon (VS). “Zonder dat kunnen tanden en kiezen snel verloren gaan.” Om dat probleem op te lossen hebben Bertassoni en medeonderzoekers een methode gevonden om de ontzenuwde tanden weer tot leven te brengen.

Bloedvatvorming

Het eerste deel van het verhaal is hetzelfde als nu nog normaal is: de boel wordt er uit geboord. Vervolgens wordt de holte gevuld met koolstofvezels tot aan de wortels en een speciale  hydrogel die het pulpaweefsel moet vervangen. De gel bevat tandcellen die afkomstig zijn uit kweken.
Nadat de gel is uitgehard, worden de koolstofvezels eruit getrokken. Die zo ontstane kanaaltjes worden gevuld met, gekweekte, endotheelcellen. Die zouden de bloedvatvorming moeten stimuleren. Ik mis in dit verhaal de zenuwcellen, of kun je die eigenlijk missen als kiespijn.

Of dat ook gebeurt hebben de onderzoekers bekeken met losse tanden in het lab. Na zeven dagen ontstonden er bloedvaten in het kunstmatige pulpaweefsel en ook de dentineproducerende cellen in de hydrogel hadden zich vermenigvuldigd. Die cellen zijn verantwoordelijk voor de reparatie van gaatjes in de tanden/kiezen.
Bertassoni denkt dat die tandrevitalisering kan werken. Voorlopig zal ie eerst nog moeten bewijzen of het een bruikbare manier is om de tand/kies na een wortelkanaalbehandeling in leven te houden. Het komt me voor als een hoop gefriemel in je mond…

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.