CRISPR als ontdekker van ziekteverwekkers (?)

E-CRISPR

Met CRISPR kun je ook virussen detecteren (afb: CWRU)

Onderzoekers denken dat je CRISPR ook kunt gebruiken voor het stellen van een adequate (virus)diagnose, waarmee je met grote zekerheid de ziekteverwekker kan identificeren.
Om dat voor elkaar te krijgen werd de techniek zo aangepast dat er een elektrisch signaal werd gegeven als een bepaald biomolecuul werd aangetroffen waaraan virussen herkenbaar zijn. “Met zo’n systeem zou je een simpel en accuraat systeem hebben voor het detecteren van virussen als hpv of parvo in een druppel bloed”, zegt promovenda Yifan Dai van de CWR-universiteit in Ohio. Je kunt daarmee de ziekteverwekker dus identificeren, maar ook kwantificeren.

Huidige technieken om de virussen te bepalen zouden volgens de promovenda dagen duren en zijn vaak duur. Zo’n CRISPR-sensor zou zo’n resultaat in een uur hebben. Hpv is een virus waar veel mensen mee besmet zijn en dat kan leiden tot kanker.
Het sensor-systeem van Dai heeft een E extra gekregen: E-CRISPR, waarbij de E voor elektrochemisch staat. Dai: “Het klinkt ingewikkeld, maar het is in feite erg simpel. Het CRISPR-systeem gaat aan het werk als de juiste sequentie op het DNA is gevonden. Wij hebben het zo geprogrammeerd dat die activiteit elektrochemische gevolgen heeft. Als er geen virus is dan wordt er niet geknipt. Als dat er wel is, wel dus en dan weten we dat dat virus aanwezig is (en ook hoeveel; as).” Dai en de haren gebruikten overigens niet het ‘gebruikelijke’ Cas9-enzym, maar Cas12a.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.