Peptiden + DNA zouden supermoleculen opleveren

Chiraliteit

Elkaars spiegelbeelden (afb: WikiMedia Commons)

Peptiden zijn korte eiwitten en wat DNA is hoef ik hier niet uit te leggen. Onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Zuid-Demarken zouden DNA aan peptiden te hebben ‘geknoopt’ en denken daarmee supermoleculen te hebben gemaakt waarmee de nanotechnologie op zijn kop zou worden gezet. Daarnaast denken ze daarmee ook het mysterie van de ziekte van Alzheimer te kunnen ontrafelen. Of dat allemaal uitkomt moeten we nog maar even afwachten.
“Als je die twee combineert krijg je een ontzettend krachtig hulpmiddel dat zou kunnen leiden tot de volgende generatie van de nanotechnologie”, zegt Chenguang Lou verbonden aan de Deense universiteit. “Je zou geavanceerde nanostructuren kunnen maken of ziektes kunnen detecteren.” Ook zouden er kunstmatige eiwitten kunnen worden gesynthetiseerd, die, bijvoorbeeld, stabieler zijn dan natuurlijke.”
“Onze volgende stap is te onderzoeken of die verbindingen kunnen worden gebruikt om de oorzaak van Alzheimer te achterhalen”, zegt medeonderzoeker Hanbin Mao van de universiteit van Kent. “Daarin werken de eiwitten niet goed.”
De onderzoekers zouden driestrengige ketens hebben gemaakt van peptides en DNA (dubbel is bij DNA normaal, natuurlijke eiwitten ‘paren’ normaal niet).

Vijanden

In de natuur ‘mengen’ eiwitten en DNA niet. Ze mijden elkaar als katten en honden. Dat dat zo is zou aan de chiraliteit kunnen liggen, de asymmetrie in de ruimtelijke structuur. Je hebt ook in de moleculaire wereld spiegelbeelden van elkaar. De chemische structuur is dezelfde alleen zijn ze ruimtelijk elkaars spiegelbeeld als je rechter en je linkerhand. DNA is rechtshandig en alle eiwitten linkshandig (ook wel rechtsdraaiend en linksdraaiend genoemd).

De onderzoekers hebben de chiraliteit van de eiwitten veranderd van links in rechts en dan werken de kat en de hond wel samen. Lou: “Dit is het eerste onderzoek waarbij is aangetoond dat de chiraliteit van DNA en eiwitten kunnen communiceren en wisselwerken als van ‘hand’ wordt gewisseld.” De onderzoekers denken ook te weten hoe het komt dat de wereld van het leven chiraal is geworden. “Dat komt door de energie. De chirale wereld vergt de minste energie om zich in stand te houden en is daardoor het stabielst,” zegt Mao.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.