Weer CRISPR gebruikt voor herprogrammering huidcellen?

CRISPRa gebruikt voor herprogrammerin huidcellen

CRISPRa gebruikt om huidcellen direct te herprogrammeren tot stamcellen (afb: Otonkoski-lab)

Ik weet niet of het klopt wat onderzoekers van de universiteit van Helsinki en het Karolinska-instituut beweren. Die zeggen dat ze voor het eerst huidcellen hebben geherprogrammeerd tot (pluripotente) stamcellen zonder gebruik te maken van de zogeheten Yamanaka-transcriptiefactoren maar met behulp van een ‘botte’ CRISPR-techniek (CRISPRa gedoopt), waarmee de juiste genen geactiveerd werden. Al eerder dit jaar meldden onderzoekers in de VS iets soortgelijks. Laat duizend bloemen bloeien, denk ik dan.

“CRISPR/Cas9 kan gebruikt worden om genen te activeren”, vertelt Timo Otonkoski van de universiteit van Helsinki. “Dat is een handige manier om te reprogrammeren omdat je daarmee meer genen tegelijkertijd kunt omzetten. Herprogrammeren door activering van de eigen genen in plaats van door overexpressie van transgenen is in theorie een betere manier om de bestemming van een cel te bepalen, waarbij de kans dat je normale cellen krijgt groter is. In dit onderzoek tonen we aan dat het goed mogelijk is met CRISPR-activering (CRISPRA; as) cellen te herprogrammeren tot pluripotente stamcellen.”
“Door deze techniek te gebruiken krijgen we stamcellen die heel erg lijken op embryonale stamcellen”, vult medeonderzoeker Juha Kere van het Karolinska-instituut aan.

Met behulp van deze CRISPR-techniek zouden ook andere herprogammeringen makkelijker en efficiƫnter worden. Zo zou de techniek gebruikt kunnen worden voor het kweken van weefsel (inclusief organen).

Bron: EurekAlert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.