Cellen zaaien op bloedvatenchip

Laagje in kunstmatig bloedvatstelsel

Een laagje in de Angiochip (beeld uit filmpje Toronto Star)

Bij de universiteit van Toronto hebben onderzoekers een bloedvatenstelsel-op-een-chip ontwikkeld waar je celtypes naar keuze op kunt inzaaien om bepaalde levende organen na te bootsen. Op die (levende) kunstorgaantjes kun je medicijnen uitproberen, maar je zou er ook stukjes orgaan mee kunnen kweken stelt onderzoeker Milica Radisic. Hij en zijn medeonderzoekers spreken van een mens-op-een-chip.

Helemaal grootspraak is het niet. De ‘gezaaide’ kunstlever die is gegroeid op het kunstmatige bloedvatenstelsel zou prima functioneren. Die verwerkte voedingsstoffen en scheidde ureum uit.  De AngioChip, zoals het systeem gedoopt is, bestaat uit polyoctamethyleenmaleaat(anhydride)citraat (POMaC). Dit materiaal is redelijk flexibel, het is biologisch afbreekbaar en het polymeriseert onder invloed van uv-licht.
De onderzoekers bouwden hun bloedvatenstructuur op door dunne, geperforeerde plaatjes te maken op een ondergrond van PDMS-siliconenrubber en die na uitharding netjes op te stapelen. Het PDMS zit de polymerisatiereactie chemisch in de weg, zodat op de plaatjes een niet uitgehard laagje achterblijft. Je kunt die laagjes verlijmen door er na het stapelen even de uv-lamp op te zetten.
De gaatjespatronen in de plaatjes zijn zo gekozen dat ze samen een in- en een uitlaat vormen, met een netwerk van kanalen. Om de chip af te werken spoelden de onderzoekers vervolgens een suspensie van endotheelcellen (vatwandcellen) door de kanalen. Die cellen hechten zich aaneen als een (niet helemaal echte) bloedvatwand. Tot slot worden de van vatwanden voorziene chip in een suspensie van de cellen gelegd van het orgaan die je wilt kweken. Die cellen hechten zich in de uitsparingen aan de buitenkant, waarna ze via de kanalen hun voedsel krijgen toegediend.

Het is al gelukt om zo functioneel weefsel te kweken. De onderzoekers hebben ook al zo’n AngioChip geïmplanteerd in de achterpoot van een rat en aangesloten op de natuurlijke bloedvaten. Radisic denkt zo beschadigde organen te kunnen repareren.

Bron: c2w

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.