DNA-sensor werpt licht op kanker

DNA-zuursensor

Door de verhouding van de basentripletten TAT/CGC te veranderen is de DNA-sensor ‘instelbaar’ op zuurgraad (afb: JACS)


Je moet toch wat om de aandacht te trekken en kanker doet het goed. Er had net zo goed kunnen staan “…werpt licht op zuurgraad (pH)…”, want daar hebben we het eigenlijk over. Onderzoekers van de universiteit van Rome Tor Vergata en van Montréal (Can) hebben van DNA een pH-sensor gemaakt die zeer kleine verschillen in zuurgraad kan detecteren en dan, naar wens, licht kan geven. Kankercellen schijnen een iets andere zuurhuishouding te hebben dan gezonde cellen. Vandaar die, niet door mij bedachte, kop.

Veel biologische processen worden geregeld door soms subtiele verschillen in zuurgraad. Kankercellen zouden een lagere pH (dus zuurdere omgeving) hebben dan gezonde cellen. “In levende organismen vinden die kleine veranderingen plaats kleine gebiedjes van een paar honderd nanometer”, zegt Francesco Ricci. “Sensoren die die kleine verschillen kunnen meten zouden goede diensten kunnen bewijzen bij, bijvoorbeeld, het in beeld brengen van een weefsel of voor de medicijnafgifte.”
“DNA is het ideale materiaal om sensoren mee te bouwen of machientjes mee te maken op nanoschaal”, zegt Alexis Vallée-Bélisle van de universiteit van Montréal. “Door gebruik te maken van de specifieke DNA-sequenties waarmee je de pH kunt meten, hebben we een driestrengige DNA-sensor ontwikkeld die oplicht als een bepaalde pH-waarde wordt gemeten.” De  sensor is in te stellen op een bepaalde pH-waarde, waardoor die, bijvoorbeeld, is te gebruiken voor de diagnose van verschillende ziektes, vooropgesteld dat een verandering in zuurgraad daarbij een rol speelt. De onderzoekers denken dat er voor hun, geoktrooieerde, vinding, ook emplooi zal zijn in de gerichte medicijnafgifte. Dan zullen ze niet de enigen zijn, denk ik zo.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.