Muizen genezen van reumatoïde artritis

interleukine-4

Het antilichaam interleukine-4

Het lijkt er op dat onderzoekers van de technische hogeschool in Zürich (ETHZ) er in geslaagd zijn muizen met reumatische (reumatoïde) artritis te genezen. Daartoe gebruikten ze de stof interleukine-4 (IL-4), een antilichaam, en combineerden dat met een verbinding die koppelt aan een eiwit dat voorkomt op de plaats van de reumatische ontsteking. De onderzoekers noemden hun geneesmiddel een ‘gewapend antilichaam’. In combinatie met het reumamedicijn dexamethason bleek de artritis geheel te verdwijnen.

Reumatische (of reumatoïde) artritis is een autoimmuunziekte die de gewrichten aandoet. De chronische ontsteking is pijnlijk en leidt tot de aantasting van het gewricht. Zo’n 0,5 tot 1% van de wereldbevolking zou er aan lijden. Tot nu toe is het alleen mogelijk de voortgang van de ziekte te vertragen of op zijn best te stoppen, maar met de Zwitserse therapie komen er nieuwe vergezichten in beeld: algehele genezing. De muizen die aan de de gewapend-antlichaam-therapie werden onderworpen bleken geheel van de artritis verlost te zijn, zo beweren de onderzoekers.
Door de combinatie van het interleukine-antilichaam en de ‘sleutelstof’, die bindt aan een specifiek ontstekingseiwit, komt IL-4 vrijwel alleen op de plek des onheils terecht. “De concentratie elders is laag, hetgeen bijeffecten vermindert”, zegt onderzoekster Fabia Doll. Zij en haar mede-onderzoekers werkten samen met de ETHZ-spruit Philochem. Ze gebruikten ‘muismodellen’ die na een paar dagen gewrichtsontstekingen vertoonden met opgezwollen tenen en poten. De muizen werden behandeld zodra de zwellingen zich lieten zien.
Het ‘gewapende antilichaam’ apart of alleen dexamethason gaf slechts een vertraging van de ontwikkeling van de ziekte te zien. Genezing trad op in combinatie in een paar dagen tijd. Volgens de onderzoekers daalden door de gecombineerde behandeling allerlei karakteristieken van het afweersysteem naar een normaal niveau. Volgens mede-onderzoekster Teresa Hemmerle zou de genezing permanent zijn. Het bedrijf Philochem is nu bezig met de voorbereiding van klinische proeven bij mensen. Volgens de onderzoekers zouden die eind dit jaar een aanvang kunnen nemen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.