Is het mogelijk doden tot leven te wekken met stamcellen?

Ariane Lewis over het tot leven wekken van hersendoden

Neurologe Ariane Lewis: … wrede, valse hoop …

Het Amerikaanse bedrijf Bioquark wil voor het eind van het jaar in Latijns-Amerika een klinische proef uitvoeren om hersendode mensen weer tot leven te wekken. Daarbij zouden, onder meer, stamcellen worden gebruikt en elektrische stimulering van het zenuwstelsel. Een dergelijke proef zou vorig jaar in India worden uitgevoerd, maar werd door de Indiase regering verboden. Het lijkt er op dat niet iedereen enthousiast is over de plannen van het bedrijf uit Philadelphia.

Stamcellen zouden een mooie toekomst voor zich hebben bij het repareren van allerlei ziektes en het kweken van organen en weefsels. Vooralsnog is die toekomst nog niet hier. Bioquark wil nog een stapje verder gaan en wil proberen met, onder meer, stamcellen hersendode mensen weer tot leven te wekken. Vorig jaar zou ReAnima samen met orthopedisch chirurg Himanshu Bansal in India aan zo’n onderneming beginnen, maar dat plan is vooralsnog op sterk water gezet. Bansal was van plan twintig hersendode personen met diverse technieken weer tot leven te wekken. Daarbij zou hij, onder meer, gebruik maken van mesenchymatische stamcellen (iets doorontwikkelde embryonale stamcellen) en peptiden die de hersencellen zouden moeten regenereren. Die peptiden zouden van Bioquark komen. Daarbovenop zou met de laser door de schedel heen de hersencellen moeten worden gestimuleerd, naast elektrische neuronenstimulatie. Dat project viel in het water toen de Indiase overheid in november vorig jaar het verbood.
Dat betekende niet het einde van de plannen. Bioquark stelt de klinische proef nog dit jaar te gaan uitvoeren in een Latijns-Amerikaans land. De proef zal dezelfde opzet krijgen als in India voorzien was. De hersendode proefpersoon krijgt stamcellen toegediend, die zich weer zouden moeten ontwikkelen tot actieve hersencellen. Ook krijgt de hersendode vet en bloed. Vervolgens wordt een peptidecocktail in het ruggenmerg ingebracht met het idee dat daardoor nieuwe zenuwcellen zullen ontstaan.

Cocktail

Die cocktail, BQ-A gedoopt, is uitgeprobeerd op proefdieren met melanoom (een vorm van huidkanker) en hersentrauma’s. De laserstimulatie en de elektrische stimulering van de zenuwcellen gaat zo’n twee weken duren en is bedoeld verbindingen tussen de zenuwcellen te vormen. Vorderingen worden gevolgd met EEG’s (elektroencefalogramman).

Niet iedereen is meteen verrukt bij een dergelijke klinische proef met mensen die officieel dood zijn. Stel eens dat er een zekere hersenactiviteit ontstaat, in wat voor een toestand zal de ‘herleefde’ hersendode dan verkeren? Het is bekend dat coma’s niet gunstig zijn voor het functioneren van de hersens, hoe zal dat dan zijn met hersens die helemaal waren opgehouden te functioneren.  Kweek je geen vegeterende kasplantjes?
Niets wijst er op dat een dergelijke behandeling kans van slagen heeft. Bioquark heeft zelfs geen proeven met dieren gedaan voorafgaand aan de geplande klinische proef met hersendoden. De toegepaste technieken zijn wel uitgeprobeerd, maar niet bij doden. In een artikel schreven de Amerikaanse neurologe Ariane Lewis en bioethicus Arthur Caplan dat het experiment op geen enkel wetenschappelijk grond rust. Je geeft mensen wel op een wrede manier valse hoop, vindt het tweetal.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.