Japan geeft toestemming tot kweken chimeren

Bioprinten kan een belangrijke techniek worden bij, onder meer, orgaansynthese

Bioprinten kan een belangrijke techniek worden bij, onder meer, orgaansynthese (afb: Ozbolat-lab univ.van Pennsylvania)

Het wordt al langer geopperd om dieren te kweken die zijn ‘voorzien’ van menselijke organen, varkens worden daarvoor bij uitstek geschikt geacht, maar, voor zover ik weet, is die gedachte nog nooit in de praktijk gebracht. Nu hebben hebben de Japanse autoriteiten het verbod op het kweken van zogeheten chimere dieren (in dit geval dieren met menselijke ‘onderdelen’) ingetrokken.
Volgens het Franse persbureau AFP zou het Japanse ministerie van wetenschappen het verbod hebben opgeheven om menselijke stamcellen te implanteren in dieren. Op die manier hopen onderzoekers menselijke organen te kunnen kweken om het tekort aan donororganen weg te werken. Die techniek is overigens nog verre van uitgerijpt.
Volgens de nieuwe regels in Japan mogen wetenschappers in dierenembryo’s menselijke stamcellen implanteren en dat embryo tot volle wasdom (geboorte) laten komen. Tot nu toe mochten die proeven wel gedaan worden, maar moesten de veranderde embryo’s na veertien dagen worden vernietigd. Ook elders in de wereld is dit thema met grote behoedzaamheid omkleed, vanwege de ethische complicaties van een dier met menselijke organen/weefsels.

Een woordvoerder van het Japanse ministerie stelde dat ethische bezwaren ten grondslag hadden gelegen aan de oude verbodsregel, aangezien met die techniek een rode lijn zou worden overschreden (namelijk de rode lijn tussen mens en dier). Inmiddels zou het ministerie tot de slotsom zijn gekomen dat het risico om een tweesoortig orgaan (deels bestaand uit menselijke en deels uit dierlijke cellen) te krijgen inmiddels tot nul zou zijn gereduceerd.

Varkens

Hoogstwaarschijnlijk zal de varken het eerste slachtoffer worden van het verdwijnen van het verbod op het kweken van chimeren. Zo zou, bijvoorbeeld, een menselijke alvleesklier gekweekt kunnen worden. Sommige deskundigen hebben echter twijfels of dat binnen afzienbare tijd mogelijk zal worden. Er wordt al jaren aan gewerkt. In 2017 is het voor het eerste gelukt een chimeerembryo (varken met mensencellen) te kweken. Dat embryo ontwikkelde zich zes weken lang in een draagzeug voor het werd vernietigd.
Een probleem bij dit vreemde ‘huwelijk’ is dat mens en varken evolutionair nogal van elkaar verschillen. Zo is de draagtijd van een varken maar vier maanden. Veel onderzoekers gokken daarom op het kweken van organen in een lab zonder de ‘hulp’ van dieren.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.