Stofwisseling schijnt wezenlijk bij celherprogrammering te zijn

Celherprogrammering en -c-MYC

Celherprogrammering in nieuw daglicht (?) (afb: Stem cell reports)

Bij het veranderen van gewone cellen in pluripotente stamcellen speelt niet alleen het eiwit c-MYC een belangrijke rol maar ook de veranderingen in de celstofwisseling ontdekten onderzoekers . Ook zou dat eiwit een rol kunnen spelen bij de omvorming van gewone, gezonde cellen in kankercellen.
Het onderzoek onder leiding van Javier Prieto van de universiteit van Valencia zou de huidige stand van kennis rond dat c-MYC-eiwit volledig op losse schroeven zetten. “Onze resultaten laten voor het eerst zien dat de activiteiten van de MYC-familie noodzakelijk zijn om een somatische cel om te vormen in een pluripotente cel, die zich bij een volwassen organisme tot elke celsoort kan ontwikkelen”, zegt medeonderzoeker Josema Torres. “Vanwege de overeenkomsten tussen herprogrammering en de omvorming van een cel door oncogenen zou het mogelijk kunnen zijn dat MYC-eiwitten te maken hebben met de omvorming van normale cellen in kankercellen. Daarmee is (alweer; zegt as) een mogelijk doelwit voor behandeling gevonden.”
Voorheen leefde de overtuiging dat bij herprogrammering van de cel, oxidatieve fosforylering was uitgesloten. Dat is een stofwisselingsproces dat de energie gebruikt die vrijkomt bij de oxidering van voedingsstoffen om ATP te vormen. ATP voorziet de cel vervolgens van energie voor allerlei omzettingsreacties. Het idee was tot nog toe dat de energie tijdens de herprogrammering werd overgenomen door glycolyse (splitsing van suiker).
De nieuwe ontdekking zou het belang van stofwisselingsprocessen onderstrepen bij de celherprogrammering, met als spin in het web het c-MYC-eiwit. Tijdens dat proces vindt zowel de oxidatieve fosforylering als de glucolyse plaats.

MYC-familie

De MYC-eiwitten behoren tot een familie van proto-oncogenen en spelen een rol bij de celdeling. Daarvoor moeten ze ook de activiteit van andere genen sturen. C-MYC is een van de vier transcriptiefactoren die gebruikt worden voor de omzetting van een gewone cel in pluripotente stamcellen. Bij een transformatie van een cel is het zeer waarschijnlijk dat metabole veranderingen daarbij een grote rol spelen, denken de onderzoekers.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.