Stamcellen zijn de alleskunners die in medische kringen voor grote ophef en opwinding zorgen, omdat die zich kunnen ontwikkelen tot elk type cel en daarmee van zeer grote therapeutische waarde zouden kunnen zijn, maar er zijn stamcellen en stamcellen. We weten echter nog maar weinig af van die magische cellen, zo blijkt uit een overzichtsartikel in Faseb, het wetenschappelijk tijdschrift van de Amerikaanse vereniging van experimentele biologie van, onder meer, de universiteit van Texas. Embryonale en kunstmatige geproduceerde pluripotente stamcellen zouden niet de enige cellenbron hoeven zijn die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling de gedifferentieerde cellen. Volgens de auteurs van het artikel zijn volwassen pluripotente (=veelkunnende) stamcellen in het hele lichaam aanwezig. Die kunnen zich omvormen tot elk type cel, vooropgesteld dat ze de juiste ‘instructies’ krijgen. Dat zou betekenen dat we helemaal niet zoveel moeite hoeven doen om omnipotente (=alleskunnende) stamcellen te kweken. Die adulte stamcellen zouden echter ook een rol spelen bij het ontstaan van kanker.
“Uit onze studie blijkt dat stamcellen zowel kunnen dienen voor herstel als voor tumorgroei”, zegt onderzoeker Eckhard Alt van de universiteit van Texas. “De natuur heeft ons voorzien van een universeel type stamcellen die door het hele lichaam verspreid zijn. Ze fungeren als reserveleger voor herstel van weefsel.” Deze stamcellen zouden zich met de juiste ‘instructies’ kunnen omvormen tot elk type cel, onafhankelijk waar ze in het lichaam vandaan komen. Zulke stamcellen uit vetweefsel bleken in andere weefseltypes zoals spieren of bot heilzaam te werken bij verwonding of ontsteking. De andere kant van de medaille is dat deze cellen ook helpen kankergezwellen te laten groeien. Het is dan zaak uit te zoeken waar de knoppen zitten om de cellen de goede kant op te sturen. Dat zou niet alleen helpen bij het herstel van aangetast weefsel, maar ook bij het stoppen van kanker.
“Het lijkt er op of al het onderzoek naar kanker- en voorlopercellen resultaat oplevert”, zegt Gerald Weissmann, hoofdredacteur van het Faseb-tijdschrift. “Resultaten op het snijvlak van kanker- en stamcelonderzoek zouden de hedendaagse behandelingen wel eens tot uiterst primitieve en grofstoffelijke therapieën kunnen degraderen.”
Bron: Eurekalert