Hippocampus waargenomen tijdens vorming geheugen

HersensEvUit, onder meer, onderzoek bij ratten is gebleken dat in de hippocampus (het zeepaardje) nieuwe ervaringen worden opgeslagen door de hersenpatronen opnieuw af te spelen die verbonden zijn aan die ervaringen. Als de hersenactiviteit bij ratten wordt gemeten die door een doolhof lopen dan zien onderzoekers dezelfde patronen als bij het opnieuw beleven van die ervaringen tijdens de slaap van de rat.  Nu heeft onderzoekster  Anna Schapiro  van Harvard en haar medewerkers die processen waargenomen bij mensen.
Schapiro had 24 proefpersonen ter beschikking. Die moesten zich gegevens inprenten van vijftien, niet bestaande, satellieten. Na driekwartier moesten de deelnemers een geheugentest doen. De onderzoekers gebruikten functionele MRI om te bekijken welke hersenactiviteiten zich afspeelden bij welke getoonde beelden. Overigens zijn er grote twijfels over de bruikbaarheid van deze techniek voor deze waarnemingen.

Voorkeur

Uit dierproeven is naar voren gekomen dat ook andere delen van de hersens een rol spelen bij het herhaald afspelen van herinneringen, stelt Loren Frank van de universiteit van Californië in San Fransisco. “Als je de werking van het geheugen van alle zintuigen wilt zien, zul je de activiteit van alle hersendelen moeten bekijken.”

Bron: New Scientist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.