China roept ‘genoompiraat’ He tot de orde

Jankui He, manipulator van embryogenoom (?)

Jiankui He op genoomcongres in Hongkong

De Chinese overheid heeft de groep onderzoekers rond Jiankui He gevraagd te stoppen met het genetisch manipuleren van embryogenom-en. Volgens deskundigen is het nog veel te vroeg om zonder risico het genoom van embryo’s te bewerken. De Chinese staatssecretaris van wetenschap en technologie Nanping Xu verklaarde voor de Chinese staatsomroep dat He c.s. zich schuldig hebben gemaakt aan illegale en onaanvaardbare  handelingen. Er zal een onderzoek worden ingesteld.He stelt het DNA van een meisjestweeling te hebben veranderd zodat die niet vatbaar meer is voor het hi-virus. Genoomonderzoekers over de hele wereld hebben de proefnemingen veroordeeld. Volgens Xu zouden morele en ethische grenzen zijn overschreden.
Misschien niet helemaal toevallig kwamen deze week genoomonderzoekers in Hongkong bij elkaar voor een congres over genoombewerking als middel om ziektes te bestrijden. De veertienkoppige congresleiding stelde in een verklaring dat het momenteel onverantwoordelijk is om genoombewerking toe te passen op geslachtscellen of embryo’s behalve in labonderzoek. Er zijn nog te veel blinde vlekken op dit terrein, is daarbij het argument. Zij wil een onafhankelijk onderzoek naar de experimenten van He. De Chinese onderzoeker nam tijdens het congres ook zelf het woord om zijn handelingen te verdedigen.

Geen bevestiging

Voorlopig is er nog steeds geen onafhankelijk bevestiging of He ook daadwerkelijk het genoom van beide embryo’s heeft veranderd. Na eerst op woensdag te hebben gesproken zou hij ook donderdag het spreekgestoelte beklimmen, maar hij zou Hongkong verlaten hebben. Hij liet een verklaring achter waarin hij stelde naar China te zijn teruggegaan en beschikbaar te zijn voor nader onderzoek. Ook zijn onderzoeksgegevens zouden kunnen worden ingezien.

Enkele vooraanstaande genoomonderzoekers stelden dat de affaire het gebrekkige zelfreinigende vermogen van de onderzoekwereld aantoont. Er zouden striktere regels moeten komen. “Het is niet onredelijk te verwachten dat de wetenschapswereld richtlijnen volgt”, stelde Nobelprijswinnaar David Baltimore tijdens een forumdiscussie in Hongkong.
Er zijn regels die He verbieden wat ie heeft gedaan, zegt juriste en bioethica Alta Charo van de universiteit van Wisconsin. “De fout lag bij He en niet bij de wetenschapswereld.”
Genoombewerking van embryo’s en geslachtscellen wordt niet op principiële of ethische gronden afgewezen. De meeste genoomonderzoekers vinden het alleen nog veel te vroeg die techniek in de klinische praktijk toe te passen zoals He heeft gedaan.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.