Voor het eerst volwaardig orgaan ‘gemaakt’

T-cellen

T-cellen

Britse onderzoekers schijnen er in geslaagd te zijn om uitgaande van embryocellen in muizen een volwaardig orgaan te laten groeien. Het gaat om een zwezerik (thymus), een belangrijk onderdeel van het afweersysteem.  Tot nu toe is het onderzoekers nog niet eerder gelukt volwaardig functionerende organen te ‘maken’ (wel stukjes van organen).
De onderzoekers, voornamelijk werkzaam bij de universiteit van Edinburgh, herprogrammeerden weefselcellen van een muizenembryo (fibroblasten) tot epitheelcellen van de thymus door het ‘omzetten’ van een genschakelaar. Daardoor werd meer van het eiwit FOXN1 aangemaakt, een zogeheten transcriptiefactor die de activiteiten van genen stuurt. Die transcriptiefactor stuurt normaal gesproken in de embryonale ontwikkeling de vorming van de zwezerik. Door die genschakelaar ‘om te zetten’ ontstonden er epitheelcellen van de zwezerik. Die cellen werden gemengd met andere ondersteunende zwezerikcellen en vervolgens geïmplanteerd in muizen (op de nieren). De muisjes waren genetisch identiek. Na vier weken hadden de cellen zich omgevormd tot een volwaardig orgaan, met dezelfde structuur als een natuurlijk ontstane zwezerik. Het bleek dat de thymusepihteelcellen in staat waren om beide van de twee belangrijke T-cellen (CD4 en CD8) te produceren. Die T-cellen zijn belangrijke onderdelen van het afweersysteem, het systeem dat ons van vreemde smetten vrij moet houden.
Hoewel het nu voor het eerst is gelukt een volwaardig orgaan te ‘maken’, zal het nog zeker tien jaar duren voordat deze techniek bij mensen zal kunnen worden toegepast, zo verwachten deskundigen. Een van de, vele, zorgpunten is hoe het nieuwe orgaan zich op den duur zal houden en of dat niet extra vatbaar is voor tumorvorming.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.