Darmbacterie beschermt mug tegen malaria e.a.

Chromobacterium sp.

De Csp_P-bacterie blijkt effectief tegen het knokkelkoortsvirus en de Plasmodium-parasiet (malaria), maar werkt ook als muggenverdelger (afb: Johns Hopkins-universiteit)

Insecten hebben, net als mensen, een darmflora. Die bacteriën kunnen van invloed zijn op het (eventueel) doorgeven van ziektekiemen. Onderzoekers  van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit isoleerden uit de darmen van een muggensoort (Aedes mosquito,familie van de denguemug) een bacterie die de kans op besmetting door malaria of knokkelkoorts (dengue) verkleint. De bacterie, Chromobacterium sp., bleek ook direct in een reageerbuis de ziekteverwekkers te remmen. Bovendien bekort die bacterie het leven van de drager van de ziektekiemen. Ligt er een medicijn tegen malaria en knokkelkoorts (dengue) in het verschiet?, is dan meteen de vraag.

George Dimopoulos en collega’s van de Johns Hopkins-universiteit hadden de bacterie, aangeduid met Csp_P geïsoleerd uit de ingewanden van een denguemug in Panama. Waarom ze dat deden, vertelt het verhaal niet. Ze bekeken het effect van de bacterie op zowel de muggen als op de ziekteverwekkers. Het bleek dat de bacterie op verschillende niveaus heilzaam was tegen malaria en knokkelkoorts. De onderzoekers voegden de bacterie toe aan suikerwater dat ze de muggen gaven en die bleek zich goed thuis te voelen in de ingewanden van twee ziekteoverbrengende muggen:  Aedes aegypti (knokkelkoortoverbrenger) en Anopheles gambiae (overbrenger van malaria). De aanwezigheid van Csp_P in de ingewanden van de muggen verkleinde hun gevoeligheid voor de malariaparasiet  (Plasmodium falciparum)  of het knokkelkoortsvirus. Ook zonder dat Csp_P  in de darmen aanwezig was maar binnen kwam via voedsel of water, stierven de muggen en larven van beide muggensoorten eerder.
In een directe confrontatie tussen de ziekteverwekkers en de bacterie, bleek dat de bacterie door het produceren van gif de groei van de malariaparasiet in verschillende fasen van de levenscyclus remt. Csp_P blijkt ook de groei te remmen van vele andere bacteriën. De onderzoekers denken dat de giftige stofwisselingsproducten van de bacterie als basis zouden kunnen dienen voor een medicijn tegen beide ziektes. Daarnaast loven ze de breedspectrumeigenschappen van deze ziekteverdelger en het vermogen muggen te doden (althans hun leven te bekorten). Het is wel vreemd: de bacterie beschermt de mug tegen ziektes, maar leidt wel tot zijn vroege dood. Hoe zit dat trouwens bij mensen? Ik vrees dat dit medicijn nog een lange weg te geeft heeft (zo het er ooit komt).

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.