Stamceltransplantatie helpt niet bij ziekte van Crohn

Christopher Hawkey en de ziekte van Crohn

Christopher Hawkey van het Queens-ziekenhuis in Nottingham

Volwassenen met een hardnekkige vorm van de ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking, hebben geen baat bij stamceltransplantatie, althans die behandeling is in vergelijking met de conventionele therapieën geen verbetering, zo vonden onderzoekers. Er was zelfs sprake van vergiftiging. Behandeling van de ziekte met bloedstamcellen bij een bredere groep patiënten met een chronische darmontsteking lijkt vooralsnog niet aanbevelenswaard. Toch schrijven de onderzoekers stamceltherapie voor de genezing van de ziekte niet af.
De ziekte van Crohn is een vervelende, terugkerende ontsteking van het spijsverteringskanaal, die mensen hun leven lang dwars kan zitten en de levensverwachting bekort. De ziekte wordt onder de duim gehouden met, onder meer, afweeronderdrukkende middelen, maar sommige patiënten reageren daar niet op of de reactie op die middelen wordt mettertijd minder. Transplantatie van bloedstamcellen zou een alternatief zijn voor die patiënten, zo leek onderzoek uit te wijzen. Niet dus.
De onderzoekers rond Christopher Hawkey van het Queens-ziekenhuis in Nottingham (Eng) namen de proef op de som bij 45 patiënten die ‘onbehandelbaar’ waren en ook niet te opereren. De helft kreeg eigen bloedstamcellen, de rest, de controlegroep, niet. Daarnaast kregen de 45 de normale behandeling. Er was geen verschil tussen beide groepen als het ging om aanhoudende verbetering. Er was wel een groot verschil in de noodzaak tot beëindiging van de behandeling in de laatste drie maanden: 61% in de stamcelgroep tegen 23% in de controlegroep. Er waren veel meer ernstige bijwerkingen in de stamcelgroep dan in de controlegroep (76 tegen 38) en een patiënt in de stamcelgroep overleed. “Omdat weinig mensen baat hadden bij de stamceltherapie, moesten we de conclusie trekken dat die geen effect heeft op de ontwikkeling van de ziekte, een argument tegen het gebruik van die therapie bij een bredere groep Crohn-patiënten”, schrijven de onderzoekers. Ze achten het mogelijk dat optimaal resultaat na de bloedstamceltherapie een onderdrukking van het afweersysteem vereist. Ook is het mogelijk dat patiënten door die behandeling weer reageren op medicijnen. “Toxiciteit blijft grootste barrière om de bloedstamceltherapie toe te passen bij Crohn-patiënten.” Verder onderzoek is geboden, vinden de onderzoekers. Afgezien dat onderzoekers dat bijna altijd vinden, vind ik het merkwaardig dat ze kennelijk niet aanbevelen de stamceltherapie de stamceltherapie te laten. Dat kan, maar wat heeft hen aangezet niet op te geven? Overigens, maar dat is natuurlijk de reactie van een leek, vraag ik me af waarom de onderzoekers juist bloedstamcellen implanteren.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.