Artikel teruggetrokken over levensverwachting CRISPR-baby’s

Geneticus Rasmus Nielsen

Rasmus Nielsen: …verantwoordelijk… (afb: UCB)

Een artikel over een onderzoek waaruit zou zijn te lezen dat zuigelingen waarvan het genoom in de schoot was veranderd waarschijnlijk minder oud en minder gezond zouden worden is teruggetrokken.  Het artikel bevatte cruciale fouten waardoor de conclusie op losse schroeven kwam te staan.
Het artikel stond in juni in Nature. Het onderzoek was gedaan nadat Jiankui He de embryo’s van tweee meisjes had veranderd om ze hiv-resistent te maken. De tweeling werd vorig jaar geboren zonder dat ze die beoogde mutatie hadden. Verschillende onderzoekers 2,3,4 konden in databanken geen bewijzen vinden van de getrokken conclusies in het eerste. Die waren getrokken mede op basis van foutieve gegevens in een databank.

“Ik voel me verantwoordelijk dat (het terugtrekken van het artikel; as) te doen tegenover het publiek”, zei Rasmus Nielsen van de universiteit van Californië in Berkeley die het oorspronkelijke onderzoek leidde. Nielsen was ook medeauteur van een van de artikelen die zijn onderzoek weerlegde. Hij erkent dat hij en zijn collega’s hebben verzuimd de gegevens in de Britse databank (UK Biobank) te controleren. Het ging met name om het vaststellen van die bepaalde mutatie (delta-32 gedoopt) in het CCR5-gen die hiv-resistent zou maken.

Geen aansporing

De slotsom dat de conclusies van Nielsen en de zijnen in het oorspronkelijke artikel niet kloppen houdt volgens de betrokken onderzoekers niet in dat het okee is om te gaan sleutelen aan het genoom van embryo’s. Nielsen hoopt ook niet dan zijn ‘misstap’ andere onderzoekers er van weerhoudt om databanken te gebruiken om erachter te komen wat de effecten van het veranderen van het genoom van embryo’s zouden kunnen hebben.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.