Nieuw bot gemaakt met bloedmakend beenmerg

Nieuw bot met bloedvormend beenmerg

Bot met beenmerg waarin rode bloedlichaampjes worden gevormd

Onderzoekers van de universiteit van Californië in San Diego hebben uit stamcellen een nieuw bot gefabriekt compleet met beenmerg dat in staat bleek gezonde bloedcellen te produceren. Ze gebruikten daarbij een poreuze mal. De techniek, indien bewezen, zou een uitkomst zijn voor mensen die om wat voor een oorzaak dan ook niet genoeg bloedcellen aanmaken.

Beenmerg is een sponsige structuur in het bot. Een van de taken van het beenmerg is het aanmaken van rode bloedlichaampjes uit bloedstamcellen. Soms zijn er beenmergtransplantaties nodig om autoimmuunziektes te bestrijden die die bloedstamcellen aanvallen of wanneer het beenmerg niet voldoende bloedcellen of stollingsfactoren aanmaakt (bloedarmoede).
Voor dergelijke transplantaties is beenmerg van gezonde donoren nodig, maar eerst moeten dan de eigen beenmergstamcellen van de patiënt worden verwijderd om ‘plaats te maken’ voor de donorcellen. Dat gebeurt met behulp van straling en chemicaliën, maar die behandeling heeft nogal vervelende bijwerkingen zoals misselijkheid of vruchtbaarheidsverlies.
Het ‘synthetische’ bot is opgebouwd uit twee ‘compartimenten’: een buitenlaag met een botachtige structuur met inwendig beenmerg, beide gevormd in een mal van hydrogel. In de buitenste structuur helpt calciumfosfaat stamcellen van de ‘gastheer’ om uit te groeien tot bot. De binnenmal vormt het ‘bedje’ voor beenmergstamcellen van een donor.
Als dit ‘botje’ onder de huid van de gastheer (een muis) werd geplaatst, dan groeide daar een bot uit met beenmerg dat ook daadwerkelijk bloedcellen ging produceren. Die bloedcellen konden vervolgens in de bloedbaan terechtkomen. Zes maanden later konden in het bloed van de muizen bloedcellen worden aangetroffen van zowel de muis zelf als van de donor. Waarom dat geen afweerreacties bij de muis geeft is mij even niet duidelijk.

Aanvullend

“Dat is aanvullend voor de gastheer/-vrouw”, zegt onderzoekster Shyni Varghese. “Ze hebben hun eigen weefsel en een extra dat kan gebruikt worden als het nodig is. Het is alsof je meer batterijen voor het beenmerg hebt.”
De extrabeenmergbatterij zou ook gebruikt kunnen worden bij mensen met leukemie, waarbij de eigen stamcellen nog moeten worden verwijderd om te genezen. Alweer vraag ik me af, hoe zit het dan met de afweer? Afweercellen worden toch ook in het beenmerg aangemaakt.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.