VS geven verkoop van gentests aan particulieren vrij

De gentestchip van illumina

De gentestchip van illumina (afb: 23andMe

Het Amerikaanse bedrijf 23andMe mag van de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit FDA gentests direct aan klanten verkopen. Het idee is dat daarmee het genoom op een paar ‘ziekmakende genen’ wordt onderzocht. Dat is een opmerkelijk draai van de FDA, die in 2013 voor de directe verkoop aan particulieren ging liggen.
De verwachting is dat ook andere bedrijven met soortgelijke tests op de markt zullen komen in de VS. In 2013 beschuldigde de FDA het Californische bedrijf nog van bedrog. Het lijkt er op dat de FDA onder Trump een andere koers gaat varen.

De gentest van 23andMe zou genetische kenmerken voor tien ziektes kunnen ontdekken. De meeste daarvan, zoals een factor XI-tekort, een bloederziekte, of de ziekte van Gaucher, zijn vrij zeldzaam. Iedereen die de afkomst- en gezondheidstest voor € 169 koopt krijgt automatisch te horen of hij/zij een verhoogd risico heeft voor die tien ziektes. Risicogenen voor de ziektes van Alzheimer of Parkinson worden apart behandeld. Klanten moeten zelf aangeven of ze daar informatie over willen hebben.

Tot nu toe konden particulieren in de VS de test alleen verkrijgen via een specialist. De test is eenvoudig. De klant spuugt in een zakje en stuurt dat op naar 23andMe. In het lab worden de DNA-moleculen uit het speeksel gehaald (dan mag je hopen dat dat jouw DNA-moleculen zijn en niet die van het beest dat je net gegeten hebt) en vervolgens worden die op de ziektes getest in een speciale ‘chip’. Na zes tot acht weken krijgt de klant een bericht en kan hij/zij de gegevens inzien via het web.
Naast informatie over de kans op een aantal erfelijke ziektes, krijgt de klant ook te horen waar zijn voorouders vandaan komen, hoeveel hij/zij waarschijnlijk weegt en of alcohol je rood doet aanlopen in je gezicht, schouders en nek of over je hele lijf (reuze interessant).

Wijsheid

Wat je met die wijsheid moet die de test oplevert is de vraag. Een verhoogd risico, als dat al klopt, betekent niet dat je die ziekte ook krijgt. De tests zijn overigens al in andere landen toegelaten voor verkoop aan particulieren zoals Canada en Groot-Brittannië. Over Nederland en België heb ik daar niet over kunnen achterhalen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.